Stručnjaci za računalnu sigurnost hakirali Teslu i osvojili 350 tisuća dolara i automobil

Kad bi netko upotrijebio oba ova napada na istom automobilu, on bi postao nesiguran za vožnju i omogućio napadaču da u potpunosti preuzme kontrolu nad njim.

Martina Čizmić | 26.03.2023. / 12:14

Tesla Model 3 (Foto: Tesla)

 Grupa stručnjaka za računalnu sigurnost još je jednom dokazala da se Teslina vozila mogu lako hakirati. Ako znate što treba napraviti. Na natjecanju Pwn2Own, sudionici su imali samo jednu zadaću - probiti Tesline sustave i hakirati automobil. Ako uspiju, dobit će 350 tisuća dolara i Tesla Model 3.

Stručnjaci iz tvrtke za kibernetičku sigurnost Synacktiv uspješno su upali u Teslin infotainment i sustav za upravljanje energijom u automobilu. Iako stručnjaci nisu probijali "živi sustav" na samom automobilu, pokazali su da bi njihov napad omogućio otvaranje vrata automobila i prednje haube. Samo dan kasnije uspješno su upali u Teslin infotainment sustav i ostvarili dovoljno upravljačkih prava da preuzmu kontrolu nad automobilom.

Kad bi netko upotrijebio oba ova napada na istom automobilu, on bi postao nesiguran za vožnju i omogućio napadaču da u potpunosti preuzme kontrolu nad njim.

S obzirom na to da je Tesla dijelom sponzorirala ovo natjecanje, za očekivati je da će sigurnosne propuste koje su stručnjaci otkrili, zakrpati prvom prilikom.

Ovakvi hackatoni omogućavaju stručnjacima za sigurnost da pokažu i testiraju svoje sposobnosti, a tvrtkama da testiraju svoje sustave i na vrijeme zakrpaju propuste koji bi potencijalno mogli biti opasni za korisnike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti