Stručnjaci za sigurnost kritiziraju novi Googleov AI alat: “To je nevjerojatno opasno”

Iako bi alat mogao bi korisnicima pomoći da ne nasjedaju na prijevare, on ima i drugu, puno opasniju stranu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2024. / 11:00

Nadzor (Foto: Getty Images)

Na Googleovoj konferenciji za developere tehnološka kompanija predstavila je brojne novitete, većinom bazirane na umjetnoj inteligenciji - od implementacije AI-a u pretraživanju, integracije u Android i Chrome pa do alata za stvaranja videa iz tekstualnih upisa. Među inim, predstavljena je i zanimljiv AI alat koji korisnike upozorava na potencijalne lažne pozive, odnosno da je riječ o mogućoj prijevari.

Digitalna umreženost automobila, ilustracija Američki senatori otkrivaju da će proizvođači automobila davati privatne podatke vozača vlastima i bez sudskog naloga

S jedne strane, ovo se čini kao iznimno korisna opcija, no kako upozoravaju neki stručnjaci za privatnost, riječ je o iznimno opasnom alatu. Taj alat, koji će koristiti Gemini Nano verziju Googelove umjetne inteligencije napravljenu tako da se može pokretati na samim mobilnim uređajima, prati telefonske razgovore i, na temelju sadržaja razgovora, upozorava korisnike na opasnost od prevarantskih poziva. Problem je, naravno, u činjenici što u biti Google prisluškuje sve o čemu se razgovara pa se postavlja pitanje tko bi uopće htio dati dopuštenje tehnologiji za praćenje privatnih razgovora. Iz Googlea naglašavaju kako se sav proces analize poziva odvija na samom telefonu, tako da se privatni razgovori neće slati na nekakav udaljen server i tamo analizirati.

Treba naglasiti kako je i dalje puno nepoznanica o ovom alatu. Osim što nije poznato kada bi mogao postati dostupan korisnicima, iz Googlea nisu otkrili na koji će način tehnologija moći prepoznati da je riječ o prijevari i kako misle spriječiti da umjetna inteligencija prave i iskrene razgovore označi kao prevarantske.

Googleova uvjeravanja kako razgovori ostaju potpuno privatni ipak nisu smirili stručnjake za privatnost i sigurnost koji ovu opciju smatraju zastrašujućom. Dok su oglašivači do sada pratili sve što pretražujemo na internetu i stranice koje otvaramo, nikada nisu pratili naše telefonske razgovore, koji su najprivatnija stvar koju radimo, upozorava Albert Fox Cahn iz Surveillance Technology Oversight Projecta.

Privatnost Udar na privatnost: Policija od Googlea zatražila podatke o svim korisnicima koji su gledali određene videozapise na YouTubeu

Slično razmišlja i predsjednica Signala Meredith Whittaker za koju je taj alat predstavlja put prema centraliziranom skeniranju uređaja na strani klijenta. To je nevjerojatno opasno, upozorava. Kratak je put od otkrivanja prijevara do pronalaženja obrazaca povezanih s reproduktivnom skrbi, pružanju resursa povezanih s LGBTQ zajednicama i slično, objasnila je Whittaker koja je dobro upoznata sa stanjem u Googleu u kojem je provela 13 godina.

Izvor: The Indenpendent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti