Student FSB-a osmislio autonomno vozilo koje pokreću "mišići" i osvojio zlatnu medalju za inovaciju

Hrvatskim inovatorima pripala je ove godine i Grand prix nagrada Udruženja europskih inovatora te Velika nagradu AFAG organizatora sajma.

Martina Čizmić | 13.11.2019. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šime Grbić, student druge godine diplomskoga studija strojarstva na zagrebačkome FSB-u, na smjeru Mehatronika i robotika, osvojio je zlatnu medalju i diplomu i na ovogodišnjem međunarodnom sajmu inovacija IENA u Nürnbergu za inovativni rad koji je ostvario pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma.

Za inovativni rad pod nazivom "Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles" (Autonomno vozilo pokretano pneumatskim mišićima) Šime Grbić, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu nagrađen je zlatnom medaljom i diplomom u kategoriji inovacija sa sveučilišta, priopćio je Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

U kratku opisu rada, među ostalim, stoji kako je "konstruiran i izrađen prototip vozila na četiri kotača koje koristi pneumatske mišiće kao aktuatore za ostvarenje gibanja vozila, a izrađeni su elektronički sklopovi i program za bežično upravljanje vozilom s mogućnošću zaobilaženja prepreka".

Istaknuto je da bi "skalabilna izrada vozila većih dimenzija omogućila ekološki prihvatljiv prijevoz robe ograničenoga dometa" te da stlačeni zrak kao izvor energije privlači stalnu pozornost znanstvenika i inženjera, a osobito u primjeni kod mobilnih sustava u smislu ekološkoga goriva u vozilima s pneumatskim pogonom.

Također je navedeno i kako "umjetni pneumatski mišić, koji je nastao kao rezultat interdisciplinarnog istraživanja u području robotskih manipulatora i bioloških sustava, predstavlja zanimljiv izbor tipa aktuatora koji se koristiti za pogon autonomnoga vozila".

Vozilo ima pogonski mehanizam s koljenastim vratilom kojim se translacijsko gibanje pneumatskih mišića (sila povlačenja) pretvara u rotacijsko gibanje pogonskih kotača vozila. Mikrokontroler upravlja skretanjem vozila koje je ostvareno pomoću pneumatskoga linearnog koračnog motora. Vozilo ima mogućnost praćenja zadane putanje, a kada naiđe na prepreku, upravljački program pokreće algoritam za zaustavljanje ili zaobilaženje prepreke na temelju podataka sa senzora, stoji u opisu rada.

Ovogodišnji sajam inovacija IENA 2019. održao se od 31. listopada do 3. studenoga 2019. u njemačkome Nürnbergu i najstariji je međunarodni sajam ovoga tipa u Europi, na kojemu Hrvatska sudjeluje od 1993. Ove godine Hrvatska je bila zemlja partner i predstavila se s 23 inovacije iz industrije, sa sveučilišta te pojedinačnih izlagača.

Hrvatskim inovatorima i Grand prix Udruženja europskih inovatora

Na sajmu IENA 2019 sudjelovalo je više od 800 izlagača iz više od 40 zemalja svijeta. Hrvatski su inovatori osvojili deset zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje te šest posebnih nagrada.

Također, hrvatskim inovatorima pripala je ove godine i Grand prix nagrada Udruženja europskih inovatora te Velika nagradu AFAG organizatora sajma. Nastup hrvatskih inovatora organiziran je uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-a, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Kako je istaknuto, ovo postignuće jedno je u nizu uspjeha studenata i profesora zagrebačkoga FSB-a, koji ove godine obilježava 100. obljetnicu djelovanja nizom događaja. Program svečanoga obilježavanja toga velikog jubileja počeo je 8. studenoga, a završit će središnjom proslavom koja će se u petak, 15. studenoga, u 20 sati održati u Laubi.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti