Studenti na FER-u o razvoju aplikacija za iOS učili od najboljih

Na iOS vještini podijeljene su diplome drugoj generaciji studenata uz koje su ove godine dobili i ECTS bodove.

Martina Čizmić | 12.07.2018. / 07:17

Josip Marić dodjeljuje diplome (Foto: Five) (Foto: Five)

Izrada i razvoj usluga i aplikacaija za iOS nije baš jednostavna. Ima neke svoje posebnosti i spefičnosti koji je najbolje saznati direktno od profesionalaca koji se time bave godinama.

Upravo kako bi svoje znanje i iskustvo prenijeli novim generacijama, stručnjaci iz tvrtke Five su u veljači na FER-u započeli ciklus predavanja i vježbi s ciljem učenja studenata FER-a izradi mobilnih aplikacija. Predavanja kolokvijalno nazvana "iOS Vještina", a na FER-u punim imenom “Razvoj usluga i aplikacija za operacijski sustav iOS”, studentima je ponudila priliku za stjecanje temeljnih znanja potrebnih za izradu nativnih aplikacija za iPhone.

Five je isti program izveo i prošle godine, a nakon analize povratnih informacija od studenata, ove je godine obnovio i unaprijedio sadržaj te uveo neke novine u program. Tako je ove godine ciklus upisalo 30 studenata, koji su naučili programirati aplikacije za iPhone “iz nule”. Budući da je za razvoj iOS aplikacija potrebno Mac računalo, Five ga je ustupio svim studentima koji ga nisu imali te je na posudbu dano 20-ak računala.

Ciklus se sastojao od 9 predavanja, 4 vježbe i finalnog zadatka - izrade njihove prve iPhone aplikacije, koji su studenti prezentirali u zagrebačkom uredu agencije Five, nakon čega su im podijeljene zaslužene diplome.

Po prvi puta punopravni kolegij na fakultetu

iOS vještina je po prvi puta uvrštena u programski kurikulum te time postala punopravni kolegij za čije su polaganje studenti sakupili ECTS bodove. Nositelj kolegija, prof.dr.sc. Mario Kušek s FER-a, istaknuo je kako su se studenti prilikom pohađanja vještine upoznali s aktualnim tehnologijama za razvoj aplikacija za operacijski sustav iOS čime su postali konkurentniji na tržištu rada. Naglasio je prednost uključenosti zaposlenika tvrtke Five u recenziranje studentskih projekata što je studentima omogućilo razmjenu praktičnih znanja i iskustava te stjecanje uvida u standardne prakse koje se koriste u poslovnom svijetu.

Trikovi iz prve ruke

Nakon usvojene teorije na predavanjima, koje je ove godine sam održavao najbolje ocijenjeni predavač prošle godine, mag.ing. Josip Marić, studenti su imali priliku naučeno pokazati u domaćim zadacima, koje su s njima naknadno prolazili zaposlenici Fivea koji mobilne aplikacije imaju i malom prstu. U code reviewovima, u opuštenoj atmosferi njihovog zagrebačkog ureda, studenti su imali prilike učiti od profesionalaca, susresti se s opipljivim problemima koji se javljaju pri izradi aplikacija te ih zajedno riješiti. Studenti su već tradicionalno oduševljeni naučenim, a Five je i ove godine prikupio ocjene i komentare studenata, kako bi u idućoj inačici iOS vještinu učinio još korisnijom za studente željne znanja.

Koliko je ovakav način edukacije dobrodošao i za studente i za tvrtke najbolje govori podatak da su u Fiveu prošle godine zaposlili dvojicu studenata, a ove godine njih čak troje.

iOS vještina nam se pokazala kao super predselekcija za ljetnu praksu (Five Bootcamp), a tih troje studenata čine nam zapravo 75% iOS praktikanata, ističu u Fiveu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti