Studenti na FOI-u razvijaju svoje vještine kroz "učenje kroz rad"

Kako ističu na FOI-u, poslodavcima ovakav tip događanja izuzetno odgovara jer imaju priliku studentima pružiti dodatno znanje i vještine koje ih pripremaju za tražene radne pozicije, na kojima one najbolje kasnije i zapošljavaju.

Martina Čizmić | 18.10.2022. / 08:52

WBL radionice na FOI-u (Foto: FOI)

Studenti koji studiraju na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, imaju jedinstvenu priliku kroz 22 tematske radionice razviti dodatne vještine koje će im zasigurno dobro doći na tržištu rada. 

Naime, FOI i Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK FOI) organizirao je Workshop Days 2022, kojim se nastoji kroz model učenja kroz rad (eng. Work Based Learning) studentima pružiti prilike za učenje na stvarnim problemskim zadacima, na postojećim i novim korporacijskim projektima te u modernim alatima za programiranje i razvoj različitih programskih proizvoda. Do 21. listopada 2022. tako će uz radionice, moći napraviti prvi korak ka upoznavanju budućih poslodavaca na neformalnim druženjima s predstavnicima poslodavaca. 

Jakov Glavina i Filip Bel Tek su krenuli, a već su prisutni na američkom tržištu: Varaždinski studentski startup osvaja Teksas

Teme radionica obuhvaćaju upoznavanje s različitim web alatima, aplikacijama i IT servisima, zatim modele poslovnih analiza, odabrane teme iz područja menadžmenta i dr. 'Studenti rade na razvoju aplikacija, ERP sustava, product managementu, robotskoj automatizaciji procesa, korisničkim UX iskustvima… Dakle radi se o vrlo aktualnim temama za IT stručnjake, stoga je i naš zadatak pratiti potrebe tržišta, kako bismo i te aktivnosti što više njima prilagodili', naglasila je voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

Osim radionica, studenti se u prostoru FOI-jeve Info Chill zone mogu neformalno družiti s predstavnicima poslodavaca, umrežavati se i stvoriti nove poslovne prilike te dogovoriti uvjete za obavljanje stručne prakse, rad na projektu ili čak prvo zaposlenje.

Kako ističu na FOI-u, zbog nedostatka visokokvalificirane i stručne radne snage u IT-ju, području u kojem tvrtke zapošljavaju pretežito studente informatičkih usmjerenja, ali i ekonomskog smjera FOI-ja, poslodavcima ovakav tip događanja izuzetno odgovara jer imaju priliku studentima pružiti dodatno znanje i vještine koje ih pripremaju za tražene radne pozicije, na kojima one najbolje kasnije i zapošljavaju.

Blaženka Divjak FOI-ju tri milijuna kuna za daljnji razvoj inovacija u dizajnu učenja

Surađujemo s više od 500 takvih IT tvrtki iz cijele Hrvatske i uvodimo ih u nastavni proces jer nam je cilj da studenti usvoje što više praktičnih znanja i što spremniji izađu na tržište rada. Ovakva događanja sa sveobuhvatnim tematskim radionicama, prilikom za umrežavanje i stručnom praksom koja je obavezna na svim razinama naših studija, stavlja naše studente u prednost na tržištu, i to na zadovoljstvo njih samih, nas kao nastavnika i njihovih poslodavaca, istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Tijekom ovog semestra studentima će na raspolaganju biti još jedan set radionica u studenom i prosincu, tijekom kojih će razvijati svoj prototip aplikacije komercijalnog karaktera pod mentorstvom četiriju najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj. Novu kalendarsku godinu FOI će započeti s još većim i sveobuhvatnijim događanjem posvećenim upravo ovom modelu rada, WBL DAYS 2023, u koji će biti uključeno još više studenata i poslodavaca - partnera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti