Tek su krenuli, a već su prisutni na američkom tržištu: Varaždinski studentski startup osvaja Teksas

DoMore je već druga startup tvrtka koja je na tržište krenula upravo s ovog varaždinskog Fakulteta u posljednjih šest mjeseci.

Martina Čizmić | 12.10.2022. / 10:00

Jakov Glavina i Filip Bel (Foto: FOI)

Da za pokretanje vlastitog startupa nije potrebno čekati kraj fakultetskog obrazovanja, dokazali su ovogodišnji diplomanti Fakulteta organizacije i informatike, Filip Bel i Jakov Glavina. Oni su svoj studentski startup DoMore već osnovali, a službenim potpisivanjem ugovora na FOI-ju u Varaždinu ušli su u FOI-jev program inkubacije tvrtki u razvoju pod nazivom Startup@FOI.

Startup DoMore svoj je poslovni put već u samom početku pronašao na američkom tržištu i to za veliku konzultantsku kompaniju u Teksasu, za koju im razvija kompletnu platformu za konzultantske usluge. Ova studentska tvrtka u svom portfoliju nudi usluge razvoja mobilnih i web aplikacija, custom backend rješenja te realizaciju projekata od ideje do finalnog rješenja.

Do fakulteta online, ilustracija Budući studenti FOI mogu upisati iz vlastitog doma, zahvaljujući dvjema aplikacijama

Do prvog klijenta došli smo zahvaljujući studentskom networkingu, koji je značajno zastupljen na našem Fakultetu, a zahvaljujući brojnim studentskim prilikama i ovom programu imamo perspektivu za brz napredak i širenje i prema drugim IT tržištima, ističe Filip Bel.

FOI je studentima, pokretačima startup-a DoMore, pomogao u smještanju u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će tvrtka započeti sa svojim radom i uskoro proširiti svoj tim. Pružena im je i podrška u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, prije svega osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja i poreznog savjetovanja i konzultacija. Studentima se na ovaj način želi olakšati teret koji podnose sve tvrtke prilikom izlaska na tržište rada.

DoMore je već druga startup tvrtka koja je na tržište krenula upravo s ovog varaždinskog Fakulteta u posljednjih šest mjeseci. Podsjetimo, ista podrška pružena je u travnju i tvrtki Looma, koja je već sada etablirana u području produkcije medijskih sadržaja i surađuje s desecima novih klijenata.

eDesk projektni tim na FOI FOI sudjeluje u projektu razvoja i izrade inovativnih hibridnih metodologija podučavanja na fakultetima vrijednom 230 tisuća eura

Ovaj model podrške studentima pokrenuli smo još 2015. godine, prepoznajući sve veći broj poduzetničkih inicijativa naših FOI studenata, koji ne samo da imaju zavidan poduzetnički duh, već i znanje i kompetencije da mogu svoje usluge ponuditi kako na domaćem, tako i na vrlo konkurentnim inozemnim tržištima, ističe dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, koja je nakon formalnog potpisivanja ugovora, s Filipom i Jakovom iz tvrtke DoMore održala i kraći sastanak na temu novih projekata za razvoj podrške u predinkubaciji budućih startup studentskih tvrtki na ovom području.

Naime, FOI, kroz Startup@FOI, pruža podršku svojim studentima u razvoju poduzetničke ideje te osnivanju i upravljanju vlastitim poduzetničkim pothvatom. Kroz program Startup@FOI, uz operativnu pomoć Centra za podršku studentima i razvoj karijera, osigurava studentima financijsku i operativnu podršku kroz pokrivanje troškova 'stanovanja' tvrtke u Tehnološkom parku Varaždin te knjigovodstvenih i pravnih usluga na razdoblje od godine dana. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti