Startup za medije budućnosti: Studenti Sveučilišta Sjever osmislili i pokrenuli zanimljiv medijski startup - Kanal.hr

Studenti Sveučilišta Sjever prvi su testeri ovoga medijskog startupa, a pet testera s najboljim rezultatima nakon tromjesečnog testiranja Kanal.hr nagradit će s po tisuću kuna.

Martina Čizmić | 10.07.2018. / 07:11

Medijski startup Kanal.hr (Foto: Iva-Matija Bitanga) (Foto: Iva-Matija Bitanga)

Studenti novinarstva sa Sveučilišta Sjever u Koprivnici osmislili su zanimljiv medijski startup koji je kombinacija društvene mreže i portala. Medijski startup Kanal.hr tako omogućuje pokretanje digitalnog medija u samo nekoliko klikova.

Startup je pokrenut u suradnji s Odjelom za novinarstvo na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, a Tomislav Šimpović, dugogodišnji medijski djelatnik, predložio je studentima da startup prijave na Googleov natječaj - Google Digital News Initiative.

Nakon što je projektu odobreno financiranje, studenti novinarstva u Koprivnici pozvani su da sudjeluju u svim fazama njegove realizacije. U prosincu prošle godine odobrena su sredstva za financiranje i razvoj prvog tehničkog rješenja i njegovo testiranje, a već u veljači 2018. pokrenut je projekt. Razvojna faza još uvijek je u tijeku i trenutno se radi na završnim detaljima, a u plan je pokretanje na hrvatskom tržištu u rujnu ove godine. Nakon testiranja, za koje se infrastruktura daje bez naknade isključivo s ciljem pokretanja lokalnoga informiranja, projekt će se proširiti i na globalno tržište i postat će komercijalan.

Tomislav Šimpović obratio nam se prošle godine s idejom o pokretanju Kanala.hr i prijavljivanju na Googleov natječaj. Budući da se na Odjelu za novinarstvo Sveučilišta Sjever iznimno trudimo ići ukorak s najnovijim medijskim trendovima, odmah smo prepoznali inovativnost ovoga projekta i dali smo mu podršku. Kako je vrijeme pokazalo, i Googleovi stručnjaci složili su se s nama i uložili sredstva u njegovo financiranje. Ovo je jedan od primjera kako sveučilište mora biti povezano sa stvarnim sektorom i predvoditi promjene na svim razinama, a ne ih samo opisivati. Suradnjom na Googleovom projektu svojim studentima omogućujemo ne samo ovladavanje najmodernijim medijskim alatima, nego i sudjelovanje u stvaranju novih. Samo tako će moći po završetku studija biti iznimno poželjni budućim poslodavcima jer posjedovat će znanja koja drugi nemaju i znat će se prilagoditi i drugim promjenama za koje sigurno znamo da će se događati u sferi informacijsko-komunikacijskih znanosti kojima naš studij i pripada. Da smo na dobrom tragu, pokazuje i to da su studenti Novinarstva sa Sveučilišta Sjever itekako zanimljivi poslodavcima upravo zbog svojih stečenih kompetencija i da ih medijske kuće zapošljavaju često već i na završnim godinama studija, ističe Gordana Tkalec, pročelnica Odjela za novinarstvo Sveučilišta Sjever. 

Prema riječima osnivača Tomislava Šimpovića, Kanal.hr je hibrid portala i društvene mreže, koji omogućuje pokretanje medijskog portala u samo nekoliko klikova putem web platforme te omogućuje da vlasnik portala (kanala) zajedno sa sumještanima stavlja sve relevantne informacije važne za naselje na jedno mjesto. Time se želi omogućiti da bilo koje naselje u svijetu dobije jedinstveno mjesto na kojem će se moći naći sve potrebne informacije za svakodnevicu - od najava događaja, kratkih vijesti i servisnih informacija, do već objavljenih članaka u drugim medijima i multimedijalnih sadržaja koji se mogu jednostavno podijeliti na kanalu bez potrebe prepisivanja vijesti.

Platforma će sama automatizirati prikupljanje dijela sadržaja, primjerice, povlačit će u rubriku "Događaji" sve Facebook događaje iz radijusa koji vlasnik sam odredi te će time maksimalno olakšati proces dodavanja informacija. Studenti Sveučilišta Sjever prvi su testeri ovoga medijskog startupa, a pet testera s najboljim rezultatima nakon tromjesečnog testiranja, Kanal.hr nagradit će s po tisuću kuna. Za najnaprednije studente koji će testirati platformu postoji mogućnost uključivanja u daljnji rad na razvoju projekta, uz osigurane stalne prihode i mogućnost zapošljavanja po završetku studija.

Tomislav Šimpović, pokretač Kanala.hr i Gordana Tkalec, pročelnica Odjela za novinarstvo Sveucilista Sjever (Foto: Iva-Matija Bitanga) (Foto: Iva-Matija Bitanga)

Uprava Sveučilišta također pozdravlja sudjelovanje Odjela za novinarstvo u projektu koji financira Google.

Sveučilište Sjever potiče i podržava sve aktivnosti svojih djelatnika na području znanosti, inovacija i suradnje s gospodarstvom. Područje informacijsko-komunikacijskih znanosti od osobitog je značaja za naše sveučilište, što dokazujemo i pokretanjem novoga doktorskoga studija Mediji i komunikacija koji upravo upisuje prvu generaciju doktoranada. Ovakvi projekti dobri su za vidljivost Sveučilišta, ali i pokazuju kako je Sveučilište otvoreno za pomoć i suradnju različitim subjektima iz regije u kojoj djeluje, rekao je Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Suradnja na Googleovu projektu osobito se zanimljiva čini studentima, koji se vesele sudjelovanju u stvaranju nečega novog, i to na globalnoj razini.

Kada sam iz Zagreba došla u Koprivnicu studirati novinarstvo, naišla sam na čuđenje okoline - od obitelji do prijatelja. Sve što sam do sada naučila na studiju novinarstva, pokazalo mi je da je moja odluka bila ispravna. Sukreiranje Kanala.hr i općenito sudjelovanje u radu jednoga globalnog startupa, prilika je za usvajanje novih znanja i iskustava, ali i, ništa manje važno, globalno umrežavanje s ljudima iz struke. Također, jednoga dana dobro će izgledati u životopisu…, sa smješkom nam govori Andrea Kljajić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta Sjever i studentica druge godine preddiplomskog sveučilišnog studija Novinarstvo.

Dolazak Googlea u najmanji i najmlađi sveučilišni grad u Hrvatskoj pokazuje kako i manje sredine nude brojne mogućnosti, ponekad inovativnije, modernije i fleksibilnije od velikih, a upravo u tom smjeru djeluje i Kanal.hr koji će prenositi željene i potrebne informacije i u najmanjim sredinama, koje su do sada bile marginalizirane.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti