Koliko su osobe pozitivne na koronu zarazne za članove svoje obitelji? Studija Centra za prevenciju i kontrolu bolesti donosi odgovor

Osobe koje se inficiraju koronavirusom zaraze oko polovice članova kućanstva, a odrasli su vjerojatno zarazniji od djece, pokazala je studija američkih zdravstvenih vlasti objavljena u petak.

Hina | 31.10.2020. / 14:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više studija u svijetu pokušalo je utvrditi točan rizik transmisije unutar jedne obitelji, ali su dobile vrlo različite rezultate. Međutim, sugeriraju da su djeca manji prijenosnici virusa nego odrasli.

Nova studija Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) temelji se na proučavanom 101 slučaju koronavirusa u dva grada, Nashvilleu (Tennessee) i u Marshfieldu (Wisconsin), od travnja ove godine.

Znanstvenici su pratili 191 člana njihovih obitelji tražeći od njih da vode dnevnik o eventualnim simptomima i da si samostalno uzimaju uzroke tijekom 14 dana.

Sto i dva slučaja od 191 imala su pozitivan test odnosno njih 53 posto.

Među 20 inicijalnih slučajeva mlađih od 18 godina, stopa sekundarne infekcije bila je 43 posto, dok je kod odraslih bila 57 posto.

Premalo djece uključeno u studiju onemogućava da se generalizira rezultat.

Autori ipak zaključuju: "Dolazi do značajne transmisije, bilo da je osoba koja je zarazila bila odrasla ili dijete".

CDC preporuča osobama koje misle da su zaražene da se izoliraju, spavaju u posebnoj prostoriji, koriste zasebnu kupaonu i nose masku.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti