Sumnjivi manevri u orbiti: Ruski satelit uhvaćen kako slijedi američki supertajni satelit

Američki vojni djelatnik kojem je glavna zadaća paziti na sumnjičave aktivnosti stranih satelita unutar NRO ureda, primijetio je nešto neobično u Zemljinoj orbiti. Ruski satelit Kozmos 2542 približio se američkom špijunskom satelitu USA 245 te slijedi njegove orbite.

Branimir Vorša | 03.02.2020. / 14:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski satelit Kozmos 2542, koji su Rusi dizajnirali za provjeru i čuvanje drugih satelita u Zemljinoj orbiti, iz zasad nerazjašnjenog razloga počeo je pratiti putanju američkog špijunskog satelita USA 245, koji se nalazi u orbiti još od 2013. godine.

Dok to ne znači da ruski satelit zapravo špijunira američki špijunski satelit, američki vojni djelatnik zadužen za praćenje sumnjivih putanja stranih satelita primijetio je čudan obrazac kretanja Kozmosa 2542, koji se doima kao da prati američki tajni satelit.

Slika nije dostupna Rusija ima ambiciozan plan: Poslat će na Mjesec robote koji će Zemlju štititi od asteroida

Iako zasad nema razloga za uzbunu, obrazac kretanja ruskog satelita postao je vrlo sličan kretanju američkog USA 245.

Nimalo manje važan podatak nije taj da američka, a sukladno tome i svjetska javnost, nemaju nikakve informacije o misiji tog američkoj tajnog satelita u Zemljinoj orbiti, koja traje još od 2013. godine.

Primijećeno je da se Kozmos "parkirao" na udaljenost od 150 do 300 kilometara od američkog satelita te da je tu udaljenost držao dugo. Iako se ruski satelit polako udaljava, američki mu je satelit i dalje u vidokrugu.

Zasad nema službenih reakcija s bilo koje strane, no ima nagađanja da je ruski satelit zapravo špijunirao američki satelit.

Rusi su prije lansiranja Kozmosa 2542 u orbitu objavili priopćenje u kojem su demistificirali njegovu zadaću u svemiru, a ta je provjera drugih satelita. Dok je većina pomislila da pod "drugih satelita" Rusi misle na svoje satelite, sad se podigla sumnja u to da ruski satelit ima i druge namjere.

Ruski internet Završena testiranja ruskog interneta, rezultati idu Putinu na reviziju

Svemir sam po sebi ne pripada nikome i nije igralište rezervirano za bilo koju pojedinu svjetsku silu, stoga diplomacija o pitanju kretanja u svemiru igra ključnu ulogu, a NRO se pokušava strogo držati tog standarda.

S tim u vezi, ako se dogodi da, eto, ruski satelit malo "škica" američku tehnologiju u orbiti, u vezi s tim ne može se previše učiniti jer odgovornost za ruski satelit pripada isključivo Rusiji, a svemir je više-manje slobodna zona za sve.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti