Rusija planira ambicioznu bazu i opservatorij za rana upozorenja od asteroida na Mjesecu

Rusija ima ambiciozan lunarni projekt koji planiraju smjestiti na Mjesečev južni pol. Planiraju tamo izgraditi opservatorij s teleskopima koji će tragati za asteroidima čija je putanja opasna po Zemlju.

Branimir Vorša | 18.12.2019. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osvajanje Mjeseca nalazi se na listi ruske svemirske agencije, i to ne u tako dalekoj budućnosti. Roskozmos trenutno razvija sveobuhvatni plan koji ruska vlada želi prvo vidjeti prije negoli mu dodijeli tražena sredstva. Dio stalne ruske baze na Mjesecu uključivao bi i opservatorij koji bi služio kao dio globalnog sustava za praćenje asteroida i kometa koji prijete Zemlji.

Lokacija za bazu nalazi se na južnom polu. Ta lokacija ima poželjan reljef i uvjete, dovoljno svjetla za solarne panele, kratere koji bacaju vječnu sjenu te rezerve leda za gorivo i sirovi materijal, naglašava Aleksandr Bolšenko, šef odjela za znanost i napredne projekte u Roskozmosu.

Bolšenko je dodao kako Rusija ne bi trebala očekivati komercijalni povrat uloženog novca u taj projekt, ali naglašava da bi ta baza imala velik znanstveni značaj, ne samo zbog istraživanja Mjeseca već i dubokog svemira.

Robot Fedor Veliki planovi za Fedora: Ruski robot mogao bi se "prošetati" Mjesecom?

Kinezi na Mjesecu Kineske ambicije prevelike su za Zemlju: Do 2050. godine planiraju uspostaviti ekonomsku zonu koja seže do Mjeseca i teži 10 bilijuna dolara

Dio te baze bio bi opservatorij zajedno sa svemirskom letjelicom postavljenom na liniji Zemlja – Sunce te bi sve to skupa čovječanstvu trebalo poslužiti kao sustav ranog upozorenja od asteroida čija putanja prolazi kroz Zemljinu putanju.

Isto tako ne manje važno, ta bi baza bila i sigurno mjesto za testiranja tehnologija za daljnja istraživanja svemira, poput manjih nuklearnih reaktora koje Rusija trenutačno proizvodi ubrzanim tempom, ili robotike. Štoviše, roboti bi trebali biti stalni članovi posade te baze, dok bi ljudska posada bila uvijek samo u prolazu ili privremeno u gostima, odnosno obavljala bi zadaće koje roboti nisu sposobni obaviti sami.

Rusija je nedavno na Međunarodnu svemirsku postaju poslala svojeg robota, Skybot F-850, poznatijeg i po imenu FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research).

Mi smo više-manje odabrali platformu za buduće planetarne robotske sustave. Bit će to robot na nogama i kotačima, koji će preko prepreka prelaziti ili tako što će se preko njih kotrljati na kotačima, ili tako što će ih zaobići koracima, rekao je Bolšenko.

Rogozin: "Održavanje ISS-a? Nisam baš siguran"

Šef Roskozmosa Dmitrij Rogozin rekao je kako Rusija trenutno razmatra isplati li joj se nastaviti ulagati u Međunarodnu svemirsku postaju ili se sasvim prebaciti na novu utrku za osvajanje Mjeseca.

Životni vijek ISS-a je jasan, 2028. godina. Moduli koji se tamo pošalju traju 15-20 godina. Isplati li se slati nove module tri ili četiri godine prije negoli će zajedno s čitavom stanicom nestati pri rušenju nazad na Zemlju? Nisam baš siguran, poručio je Rogozin.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti