Kina planira do 2050. godine uspostaviti ekonomsku zonu između Zemlje i Mjeseca

Kineske ekonomske ambicije prevelike su za Zemlju pa tako planiraju proširiti svoje ekonomske dosege sve do Mjeseca. Kina tako planira stvoriti sebi ekonomsku zonu koja seže do Mjeseca u narednih 30 godina, odnosno do 2050. godine.

Branimir Vorša | 05.11.2019. / 12:13

Kinezi na Mjesecu
Kinezi na Mjesecu (Foto: Ilustracija: Getty)

Šef znanstvenog odjela kineskog CAST-a (China Aerospace Science and Technology Corporation), Bao Weimin, otkrio je proteklog tjedna da Kina planira uspostaviti ekonomsku zonu između Zemlje i Mjeseca te predviđaju da će na tome dugoročno zaraditi 10 bilijuna dolara, prenose kineski mediji citirajući njihove gospodarske stručnjake.

U izvješću o navedenoj temi Bao je naglasio da nova ekonomska zona ima velik potencijal te da bi Kina trebala proučiti pouzdane i jeftinije transportne sustave koji bi operirali na relaciji Zemlja – Mjesec te u prostoru između njih.

Raketa, ilustracija Kinezi u svemiru: Planiraju lansirati još dvije rakete i brojne satelite koji bi osigurali brži internet u zrakoplovima

Peking Kina prestigla SAD: Ovo je svjetski centar "jednoroga"

Osnovna tehnologija u tom smjeru trebala bi biti dovršena do 2030. godine, dok bi ključna transportna tehnologija trebala biti dovršena najkasnije deset godina iza toga, odnosno do 2040. godine. Prema tom rasporedu, Bao predviđa da bi do sredine stoljeća Kina trebala uspostaviti svemirsku ekonomsku zonu.

Da se Kinezi ne šale u vezi s tim, govori i činjenica da sve brže i više ulažu u sektor svemirskih istraživanja i istraživanja Mjeseca posljednjih godina. U srpnju je privatna kineska kompanija i-Space lansirala svoju prvu uspješnu komercijalnu raketu u svemir.

Prošle je godine Kina na Mjesec poslala lunarni rover Chang'e 4, koji se od 3. siječnja 2019. nalazi na tamnoj strani Mjeseca, nakon uspješnog slijetanja.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti