Kina prestigla SAD: Ovo je svjetski centar "jednoroga"

U Kini se nalazi najviše privatnih kompanija čija je vrijednost veća od milijarde dolara, a najviše takvih jednoroga smješteno je u Pekingu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2019. / 14:34

Peking (Foto: Getty images)

Kina je prestigla SAD i postala država s najvećim brojem jednoroga, odnosno privatnih kompanija čija vrijednost iznosi najmanje 1 milijardu dolara. Sve donedavno SAD je dominirao tim tržištem, no situacija se mijenja i Kina ulaže sve više resursa u tehnologiju te, kako su to naglasili u svom planu Made in China 2025., više ne žele biti država jeftine radne snage i proizvodnje, već lider na tržištu robotike, proizvodnje čipova, aeronautike i drugih tehnologija.

Birdov romobil (Foto: AFP) Ovo je startup čija je vrijednost u najkraćem roku dosegla milijardu dolara!

Prema istraživanju kompanije Hurun, u Kini se nalazi 206 jednoroga, samo tri više od broja privatnih kompanija "težih" od milijardu dolara, koliko ih se nalazi u SAD-u. U odnosu na ostale države, Kina i SAD u potpunosti dominiraju s čak 80 posto svjetskih jednoroga. Što se posebnih kategorija tiče, Kina dominira u područjima e-trgovine, električnih automobila i zdravstvene industrije, dok Amerikanci imaju najviše jednoroga u područjima clouda, umjetne inteligencije i biologije.

Također, kako je Kina preuzela lidersku poziciju od SAD-a, tako je i jedan kineski grad prestigao San Francisko kao glavni svjetski grad jednoroga. Riječ je o Pekingu, u kojem se nalaze 82 privatne kompanije teške najmanje milijardu dolara, dok se u San Franciscu nalazi njih "samo" 55. U Kini se nalaze i tri najvrjednija svjetska jednoroga – Ant Financial, podružnica Alibabe čija vrijednost iznosi 150 milijardi dolara, Bytedance koji je težak 75 milijardi dolara te Didi Chuxing koji je vrijedan 55 milijardi dolara.

Markus Villig Uspjeh s malog tržišta: Markus Villig najmlađi je poduzetnik čija je kompanija dosegla milijardu dolara

Ovu promjenu na globalnoj listi osnivač i predsjednik Huruna Rupert Hoogewerf nazvao je iznenađenjem te je podsjetio kako je, na njihovoj globalnoj listi najbogatijih ljudi, prije tri godine Kina prestigla SAD po broju milijardera.

Treba napomenuti kako se popis jednoroga razlikuje, ovisno o istraživanjima i kompanijama koje ih provode, a Hurun svoj popis bazira na četiri kriterija – kompanije moraju biti osnovane nakon 2000. godine, njihova vrijednost, naravno, mora biti veća od 1 milijarde dolara, u njih su morali uložiti vanjski investitori te ne smiju biti izlistane na burzi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti