Suosnivač internetske enciklopedije upozorava: Ne vjerujte svemu što ste pročitali na Wikipediji, istinitost podataka ovisi o tome tko ih piše

Wikipedia kakvu poznajemo danas, više se ne može popraviti, istaknuo je Sanger.

Martina Čizmić | 21.07.2021. / 13:52

Wikipedia (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Koristite li Wikipediju? Ova besplatna internertska enciklopedija, koja je nastala zahvaljujući trudu i vremenu samih korisnika, postala je glavno mjesto za pronalazak informacija. Procjenjuje se da ju svakog mjeseca posjeti više od šest milijardi posjetitelja, koji informacije traže među više od 56 milijuna članaka. No, njen suosnivač Larry Sanger upozorava kako ne treba vjerovati svemu što se tamo pročita.

U intervjuu za Lockdown TV, Sanger je istaknuo kako je Wikipedia, onakva kakva je bila na početku, bila dobro zamišljena ideja. No, ono u što se u međuvremenu pretovrila više nije enciklopedija nego "stavovi establišmenta o gotovo svemu".

Možete li zaista vjerovati da će ono što pročitate biti istinito? Pa to ovisi o tome što mislite da je istina, rekao je Sanger.

Kao primjer je naveo stranicu na Wikipediji koja se odnosi na aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena.

Kad ju pogledate, ima veoma malo podataka o dvojbama koje su republikanci imali oko njega. Tako da ako želite dobiti nešto što iole podsjeća na republikansko gledište o Bidenu, to nećete naći na Wikipediji.

Upozorio je i kako neke marketinške tvrtke aktivno mijenjaju članke koji se odnose na njihove klijente kako bi kontrolirali sliku koju javnost ima o njima.

Wikipedija je poznata po tome da ima velik utjecaj u svijetu. Zato je uz nju nastala i velika, ružna i kompleksna igra koja se igra iza kulisa, ne bi li članci govorili ono što netko želi da govore, upozorio je Sanger.

To je jedan od razloga zbog kojih je još 2007. godine napustio projekt u koji je uložio mnogo vremena i znanja.

Wikipedia kakvu poznajemo danas, više se ne može popraviti, istaknuo je Sanger.

Izvor: LockdownTV

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti