Šuška se da bi Biden mogao aktivirati odredbu iz doba Hladnog rata, koja bi sada išla na ruku - Elonu Musku

Američki senatori već su ranije pisali Bijeloj kući i tražili aktivaciju Odredbe koja datira još iz vremena Hladnog rata. Čini se da bi ih Biden mogao poslušati.

Martina Čizmić | 30.03.2022. / 16:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Joe Biden spreman je već ovog tjedna ponovno aktivirati odredbe iz razdoblja Hladnog rata koje bi potaknule proizvodnju kritičnih minerala za proizvodnju baterija, objavio je Bloomberg News pozivajući se na dobro informirane izvore.

SAD je još 1950. godine donio Odredbu o proizvodnji obrambenih materijala, koju je potom koristio Harry Truman tijekom Korejskog rata, ali i Donald Trump tijekom pandemije kako bi potaknuo proizvodnju zaštitnih maski.

U slučaju Bidena, potaknula bi se domaća proizvodnja minerala koji se koriste u proizvodnji baterija kao što su baterije za električna vozila.

Inače, još su prije 20-ak dana američki senatori, Joe Manchin, Lisa Murkowski, James Risch i Bill Cassidy u službenom pismu Bijeloj kući tražili da se aktivira upravo ova odredba, ne bi li se tako ojačali opskrbni lanci u SAD-u.

Kako bi se pozabavili prijetnjama našoj nacionalnoj sigurnosti, tražimo da aktivirate Odredbu o proizvodnji obrambenih materijala kako bi se ubrzala domaća proizvodnja materija za litij-ionske baterije, poglavito grafita, mangana, kobalta, nikla i litija, stoji u pismu u kojem se još navodi kako proizvodnjom i obradom tih minerala dominira Kina.

Ovaj potez najviše bi mogao razveseliti proizvođače električnih vozila koji u velikoj količini "troše" litij za svoje baterije. Šef Tesle, Elon Musk, prilikom nedavnog otvaranja Gigafactory tvornice kraj Berlina, istaknuo je kako bi se Tesla u budućnosti mogla okrenuti manganu za svoje baterije jer je dostupniji i jeftiniji od litija. Tesla inače već radi na konceptu baterije koja bi imala veći kapacitet, a pri tome koristila mangan umjesto litija.

Musk, koji je inače veoma aktivan na Twitteru, za sad nije reagirao na ove najave. 

Izvor: Bloomberg News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti