Svaki 161 dan iz svemira nam stiže misteriozni pozdrav, astronomi tragaju za izvorom

Otprilike svaki 161 dan iz svemira nam stiže misteriozni signal. I sad se opet pojavio.

Branimir Vorša | 25.08.2020. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U lipnju ove godine astronomi su zabilježili brzi radio signal (FRB) poznatiji kao FRB 121102, koji se ponavlja u pravilnom obrascu, a dolazi negdje daleko iz svemira. To je tek drugi put da je otkriven radijski signal s razlučivim i ponavljajućim obrascem. Prvi je otkriven u veljači ove godine.

FRB su radijski signali s valnom duljinom između djelića milisekunde i nekoliko milisekundi. Znanstvenici još uvijek nisu dokučili što oni predstavljaju i zašto postoje, no izvor ovog signala se zna i riječ je o patuljastoj galaksiji udaljenoj tri milijarde svjetlosnih godina od nas.

Prvotno se pretpostavljalo da se radijski signal iz svemira FRB 121102 ponavlja svakih 157 dana, s obzirom na podatke prikupljene tijekom perioda od pet godina, što je objavljeno i u znanstvenoj studiji još u lipnju.

Astronomi su predvidjeli da će se signal pojaviti ponovno u srpnju ili kolovozu, i on se sad i pojavio.

U međuvremenu je napravljena nova studija, koja je pred samim objavljivanjem, a u njoj se korigirao vremenski interval u kojem se signal FRB 121102 javlja na Zemlji i sada taj interval iznosi 161 dan, plus ili minus pet dana tolerancije.

S obzirom na to da je riječ o ponavljajućem signalu, znanstvenici sad mogu predvidjeti njegovu aktivnost učinkovitije, ali i potencijalno dobiti nove spoznaje o njegovu porijeklu.

Izvor vjerojatno nisu izvanzemaljci, a astronomi vjeruju da signal potječe iz prirodnog izvora. Ipak, otvorenog sam uma pa ću ići tamo kamo me dokazi povedu, kaže astrofizičar Adam Deller sa Tehnološkog sveučilišta Swinburne.

Prvu studiju o FRB 121102 vodio je Kaustubh Rajwade, sa Sveučilišta Manchester, a on smatra da bi izvor signala mogla biti neutronska zvijezda u navedenoj patuljastoj galaksiji.

S obzirom na kratko trajanje i visok sjaj samih radijskih signala, dobra pretpostavka bila bi da je riječ o neutronskoj zvijezdi s vrlo jakim magnetskim poljem i koja je u orbiti sa sličnim objektom, rekao je Rajwade.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti