Svakih 6 mjeseci ili jednom godišnje: Iz Pfizera kažu da će docjepljivanje protiv COVID-19 biti potrebno i u predstojećim godinama

Ben Osborn, direktor farrmaceutske tvrtke Pfizer kazao je da će nam 'booster' doze cjepiva protiv covida-19 vjerojatno trebati i u predstojećim godinama, no još se ne zna hoće li se one primjenjivati svakih šest mjeseci ili jedanput godišnje.

Hina | 10.12.2021. / 12:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je posrijedi omikron varijanta koronavirusa Osborn kaže da zasad još čekamo razne nove podatke o novome soju virusa, ne samo od Pfizera i BioNTecha, već i od vlada i zdravstvenih sustava iz cijelog svijeta.

Mislim da već sada imamo osnovne podatke o virusu, a i saznanja o mutacijama vrlo su dobro dokumentirana, kazao je.

Još nam trebaju saznanja o trima čimbenicima - o razini prijenosa nove varijante i o tomu hoće li ona 'istisnuti' deltu, potom moramo znati kakav je utjecaj omikrona na hospitalizacije i potencijalni smrtni ishod u slučaju težeg oblika bolesti i treće, vrlo važno saznanje o tomu koliko učinkovito cjepivo djeluje na ovu varijantu.

U tjednima koji su pred nama imat ćemo više podataka o svim trima čimbenicima, koji će rezultirati odlukama što će ih donijeti Pfizer, ali i vlade zemalja u cijelome svijetu, rekao je Osborn.

Mogu reći da smo mi spremni. Zatreba li nam novo cjepivo, mi smo ga u stanju razviti i proizvesti u velikim količinama. No u međuvremenu je najvažnije da booster dozu dobiju sve odrasle osobe kako bi se postigla ta temeljna razina imuniteta.

Na pitanje koliko dugo će ljudi trebati docjepne (booster) doze odgovorio je da je to vrlo teško dugoročno prognozirati s obzirom na to da nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će se virus razvijati u budućnosti.

Po dosadašnjim znanstvenim saznanjima vjerojatno ćemo i u predstojećim godinama trebati određenu razinu docjepljivanja odrasle populacije. Nažalost ne znamo hoće li se raditi o docjepljivanju svakih šest mjeseci ili svakih godinu dana, kako to činimo u slučaju cijepljenja protiv raznih sojeva gripe, kazao je Osborn. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti