Švedski institut ostao bez gomile uzoraka važnih za istraživanja zbog običnog kvara

Najpogođenija su istraživanja koja su istraživala leukemiju, jer su oni u pohrani imali uzorke stare i do 30 godina.

Martina Čizmić | 06.02.2024. / 09:00

Kriogenski spremnik, ilustracija (Foto: Getty Images)

Uzorci za istraživanja koja su se godinama provodila na Karolinska Institutet u Stockholmu, propali su zbog kvara na zamrzivaču za duboko zamrzavanje.

Kako su priopćili sa Instituta, zamrzivač, koji inače drži uzorke u tekućem dušiku na temperaturi od minus 190 stupnjeva Celzija, prestao je raditi tijekom božićnih blagdana. Točnije, negdje između 22. i 23. prosinca, došlo je do kvara i 16 od 19 kriogenskih spremnika ostalo je bez tekućeg dušika. Iako oni mogu biti bez hlađenja do četiri dana, ostali su "na suhom" pet, što je dovelo do uništenja cijelog niza ključnih uzoraka.

Cijeli je slučaj prijavljen policiji koja je obavila očevid, a s Institut ističu kako ne vjeruju da je došlo do "vanjskog uplitanja", već da se radi o običnom kvaru, ali ostavljaju policiji da istraži sve. Prema prvim rezultatima istrage, kvar se dogodio u dijelu sustava koji je odgovoran za alarmiranje u slučaju porasta temperature u spremnicima. Tako da, kad je došlo do porasta temperature, nije poslan alarm osobama zaduženima za nadzor nad spremnicima. 

Prema nekim informacijama, vrijednost izgubljenih uzoraka procjenjuje se na više od 500 milijuna kruna (oko 40 milijuna eura).

Najpogođenija su istraživanja koja su istraživala leukemiju, jer su oni u pohrani imali uzorke stare i do 30 godina.

Nesrećom su posebno pogođena područja istraživanja hematologije, endokrinologije i kardiologije. Riječ je o vrlo velikoj količini nezamjenjivog istraživačkog materijala s uzorcima, staničnim linijama i biomaterijalima koji su prikupljani desetljećima, kaže profesor Petter Höglund, voditelj odjela na MedH. Sada relevantne istraživačke skupine rade na popisivanju svih razmjera gubitaka. Dosadašnje analize govore same za sebe: nesreća će imati dalekosežne posljedice za istraživanja odjela u pogođenim područjima.

Iz Insituta istuču kako je u tijeku istraga koja bi trebala spriječiti da se takvi kvarovi i gubici nezamjenjivih uzoraka više ne ponove. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti