Svemirska sezona lova: Harpunom protiv svemirskog otpada

Procjenjuje se da se u Zemljinoj orbiti nalazi 40 tisuća različitih objekata i oko 7600 tona svemirskog smeća.

Martina Čizmić | 17.02.2019. / 11:29

Svemirsko smeće (Foto: Getty Images)

Svemirski otpad koji se nalazi u Zemljinoj orbiti sve je veći problem. Sateliti koji čovječanstvu osiguravaju komunikacije, televizijski program, GPS, vremensku prognozu i brojne druge "moderne" pogodnosti u sve su većoj opasnosti. Jedan udarac nekog starog satelita ili komada motora neke rakete mogao bi ozbiljno oštetiti ili iz putanje izbaciti važan satelit.

Procjenjuje se da se u Zemljinoj orbiti nalazi 40 tisuća različitih objekata i oko 7600 tona svemirskog smeća.

Upravo je zbog toga pokrenuta akcija uklanjanja svemirskog otpada. RemoveDEBRIS satelit jedan je od prvih svjetskih "lovca na svemirski otpad". Ovaj "lovac" koristi posebno dizajniran harpun kojim gađa otpad i potom ga privlači u svoj skladište.

Iako možda zvuči rudimentarno, lov harpunom pokazao se veoma učinkovitim.

Nakon tri uspješna testa (hvatanje svemirskog smeća mrežom, testiranje sustava za identifikaciju svemirskog smeća i lov harpunom), pred RemoveDEBRIS-em još je jedan eksperiment, tijekom kojeg će razviti jedro koje će "odvući" sam satelit u Zemljinu atmosferu gdje će biti uništen.

Uspije li i taj, najvažniji eksperiment, dokazat će da je moguće "očistiti" Zemljinu orbitu i tako osigurati funkcioniranje satelita. No, kad će akcija čišćenja krenuti i tko će ju financirati još nije poznato.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti