Svemirski ratovi: Francuzi žele satelite opremiti laserima i naoružanjem

Francuzi osnivaju poseban odjel unutar ratnog zrakoplovstva koji će biti zadužen za zaštitu vojnih satelita.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.07.2019. / 09:20

Satelit, ilustracija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Francuska želi biti spremna ako druge države u budućnosti pokušaju napasti ili sabotirati njihove vojne satelite te planira razviti obrambeni sustav za svoju zaštitu. Nedavno je francuski predsjednik Macron najavio da će u sklopu ratnog zrakoplovstva osnovati i poseban svemirski odjel čiji će primarni cilj biti zaštita vojnih satelita, a sada je ministrica obrane Florence Parly objavila nove detalje vezane za taj svemirski program.

Satelit Zabrinjavajuće: Vojni sateliti ranjivi su na hakerske napade

Među inim, povećan je i budžet svemirskog obrambenog programa te će Francuska uložiti dodatnih 700 milijuna eura, čime će se ukupna ulaganja do 2025. godine popeti na 4,3 milijarde eura. Cilj za budućnost jest razviti posebne satelite opremljene kamerama, laserima, a možda i drugim oblicima naoružanja i obrambenih tehnologija koji bi trebali štititi francuske vojne i druge satelite koji se nalaze u zemljinoj orbiti.

Aktivna obrana nije ofenzivna strategija, riječ je o samoobrani, komentirala je Parly te je napomenula da u slučajevima neprijateljskih akcija, prema međunarodnim zakonima imaju pravo reagirati na odgovarajući način, a zakoni ne zabranjuju militarizaciju ni razvoj naoružanja. Parly vjeruje kako bi taj obrambeni sustav satelita mogao biti dovršen i aktivan do kraja sljedećeg desetljeća, a Francuska nije jedina zemlja koja na svemir gleda kao na novo potencijalno bojište na kojem bi se mogle sukobiti svjetske velesile.

Svemir Astronomi upozoravaju: Muskovi sateliti zaklanjaju nam pogled na zvijezde

Također, Francuska će povećati ulaganja u svemirski nadzor kako bi bolje i na vrijeme identificirali "neprijateljsko ponašanje" i pokušaje prisluškivanja i špijuniranja – npr. prije dvije godine Rusi su pokušali prisluškivati komunikaciju francusko-talijanskog vojnog satelita, od čega se Parly u budućnosti želi osigurati i zaštititi francuske satelite.

Izvor: Task And Purpose
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti