Zabrinjavajuće: Vojni sateliti ranjivi su na hakerske napade

NATO-vi vojni sateliti nisu dovoljno zaštićeni te bi hakeri iskorištavanjem postojećih sigurnosnih propusta mogli uzrokovati velike probleme zemljama članicama NATO-a

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.07.2019. / 14:18

Satelit (Foto: Getty images)

Ključnu ulogu u ratovima budućnosti mogli bi imati hakeri koji bi, tisućama kilometara udaljeni od bojišta na kojima ljudi gube živote, s mišem i tipkovnicom u rukama mogli izvojevati pobjede na ključnim ratištima – onim kibernetičkim. Brojni su načini na koji bi hakeri svojim djelovanjem u virtualnom svijetu mogli donijeti prednost vojskama u stvarnom svijetu – od špijuniranja protivnika, prekida njihove komunikacije pa do napada na kritičnu infrastrukturu poput električnih elektrana, tvornica, vojarni i slično.

Hakeri (Foto: Getty Images) Iranski ministar tvrdi: Američki hakeri se trude, ali nisu uspjeli probiti naš vatrozid

Velika opasnost prijeti i od hakera koji bi mogli napasti vojne satelite, a iz britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose upozoravaju na propuste u komunikacijskim i navigacijskim satelitima kojima se koriste vojske NATO pakta. Iskorištavanjem takvih propusta, hakeri bi mogli prekinuti ili ometati komunikaciju vojske, ali i poremetiti automatske sustave za zaštitu od napada projektilima. Također, jedna od mogućnost jest i stvaranje lažnih GPS signala sa satelita i tako prikazati lažnu poziciju zrakoplova, brodova i drugih vojnih jedinica.

Informacije o ranjivosti vojnih satelita još su opasnije s obzirom na veliku ovisnost vojske o satelitima i navigaciji – npr. tijekom zaljevskog rata u Iraku početkom devedesetih samo oko desetine korištenog naoružanja navođeno je "svemirskim sredstvima", dok je taj udio tijekom rata u Iraku 2003. narastao na preko dvije trećine. Zbog kritične ovisnosti o svemiru, takve su ranjivosti vojnih satelita iznimno zabrinjavajuće i predstavljaju još veću opasnost, napominju na stranici MIT Tehnology Review.

Zbog hakera bi moglo doći do nestanka struje Povećane aktivnosti hakera: Započinje li kibernetički hladni rat između SAD-a i Rusije?

Kao jedno od rješenja koje bi zemlje članice NATO-a trebale napraviti kako bi se osigurale u slučaju hakerskih napada jest već sada raditi na poboljšanju njihove sigurnosti, što uključuje i nadogradnju na posljednju verziju softvera za sve sustave na zemlji koji su povezani sa satelitima, kao i interoperabilnost sa satelitima drugih država tako da se, u slučaju da hakeri onemoguće njihove satelite, vojska može osloniti na korištenje satelitske opreme zemalja saveznica.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti