Povećane aktivnosti hakera: Započinje li kibernetički hladni rat između SAD-a i Rusije?

Navodno i Amerikanci i Rusi testiraju obranu protivničkih elektroenergetskih postrojenja kako bi u budućnosti, ako bude potrebno, mogli špijunirati ili napasti elektrane.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2019. / 07:43

Zbog hakera bi moglo doći do nestanka struje (Foto: Getty images)

Tijekom proteklog tjedna objavljena su dva izvještaja o kibernetičkim aktivnostima SAD-a i Rusije koje bi mogle označiti početak novog hladnog rata koji bi se vodio s tipkovnicama i u kojem bi u prvom planu bili hakeri. Navodno obje zemlje pokušavaju probiti zaštitu i instalirati maliciozne programe u elektroenergetsku mrežu protivnika kako bi ih špijunirali ili naknadno napali, pri čemu bi dijelovi SAD-a i Rusije mogli ostati bez struje.

Ransomware (Foto: Getty Images) Hakerski napadi s potpisom - Agencije za nacionalnu sigurnost: Gradovi u SAD-u na udaru američkog oružja

Prvo su objavljene informacije o hakerskoj grupi Xenotime, koja se povezuje s napadima na postrojenja za proizvodnju nafte i plina na Bliskom istoku, a koja se u posljednje vrijeme orijentirala na SAD i azijsko-pacifičke zemlje. Iz sigurnosne kompanije Dragos tvrde kako su pronašli dokaze da hakeri iz Xenotimea testiraju zaštitu elektrana i pokušavaju se dokopati informacija putem kojih bi pristupili računalnim sustavima američkih elektrana. Ekipa iz Xenotimea poznata je po razvoju Tritona, opasnog malwarea koji može onesposobiti sigurnosne sustave u industrijskim postrojenjima – od brana pa do nuklearnih elektrana te predstavlja veliku prijetnju za sve zemlje koje hakeri namjeravaju napasti.

Hakeri su tek nedavno počeli sa svojim aktivnostima protiv SAD-a te ih sigurnosni stručnjaci nazivaju "strpljivim i upornim" – npr. za napad za jedno industrijsko postrojenje u Saudijskoj Arabiji pripremali su teren više od godine dana. Trenutačno nije pronađen ni jedan dokaz probijanja zaštite ili postavljanja malwarea u računalnim sustavima američkih elektrana, a posebno zanimljiva informacija vezana uz Xenotime jest da su oni navodno povezani s ruskom vladom.

Računalna sigurnost (Foto: Thinkstock) Amerikanci proveli simulaciju kibernetičkog napada u najvećoj vojnoj bazi na svijetu

U jednom odvojenom izvještaju koji je objavljen u NY Timesu tvrdi se kako se i Amerikanci koriste sličnom taktikom i pripremaju teren za potencijalni kibernetički hladni rat. Riječ je, naravno, o tajnim i povjerljivim informacijama koje nitko neće službeno potvrditi, no prema izvorima koji su razgovarali s novinarima, navodno je probijena zaštita nekih industrijskih postrojenja u koje je uspješno ubačen "američki kod", no nije poznato je li riječ o špijunskim alatima ili nekom malwareu koji bi mogao uzrokovati veće probleme za ruska elektroenergetska postrojenja.

Ova dva izvještaja pokazuju nam da se mnogo toga događa iza kulisa te da su kibernetički odjeli, odnosno računalni stručnjaci i hakeri najmoćnijih zemalja svijeta itekako aktivni te se pripremaju za scenarije u kojima bi moglo doći do stvarnog ili kibernetičkog sukoba između SAD-a i Rusije, odnosno drugih zemalja.

Izvor: Silicon Angle 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti