Hakerski napadi s potpisom - Agencije za nacionalnu sigurnost: Gradovi u SAD-u na udaru američkog oružja

Alat za iskorištavanje sigurnosnih propusta u Microsoftovu softveru američka Agencija za nacionalnu sigurnost godinama je koristila za napade i prikupljanje podataka, no prije dvije godine taj je alat ukraden i objavljen na internetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.05.2019. / 07:24

Ransomware (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Krajem 2017. godine svijet je "udario" WannaCry, ransomware koji se raširio brojnim državama zaključavši računala tvornica, bolnica i velikog broja kompanija te je nanio golemu štetu. Takvim tipom napada hakeri zaključavaju računala i za otključavanje, odnosno ponovni pristup podacima traže određenu otkupninu. Iako često, pogotovo kada su u pitanju napadi na obične korisnike, ta otkupnina nije velika, problem je što plaćanje nije garancija ponovnom pristupu podacima jer hakeri mogu pokupiti novac i ostaviti žrtve bez novca i računala, tj. podataka.

Računalna sigurnost (Foto: Thinkstock) Amerikanci proveli simulaciju kibernetičkog napada u najvećoj vojnoj bazi na svijetu

U napadu WannaCry korišten je alat koji je nedugo prije toga „"procurio" na internetu – EternalBlue, a za koji su zaslužni inženjeri američke Nacionalne sigurnosne agencije. Njihovi su zaposlenici godinu dana neprekidno tražili propuste u Microsoftovu softveru, a kada su ih pronašli, o tome nisu obavijestili kompaniju, već su razvili kod za iskorištavanje tih propusta – s tim su alatom napadali i rušili računala te je, prema nedavno objavljenoj priči na NY Timesu, EternalBlue postao pouzdan alat korišten u nebrojenim obavještajnim operacijama prikupljanja podataka i protuterorističkim akcijama.

Američki alat terorizira Amerikance

No prije dvije godine, zahvaljujući nepoznatim hakerima (spominju se strani špijuni, ali i nezadovoljni insajderi) taj se alat pojavio na internetu i brzo su ga se dokopali i doradili Sjeverna Koreja, Rusija, Iran i druge zemlje te su ga iskoristile za kibernetičke napade. Tijekom ove godine na udaru hakera i kibernetičkih napada našli su se i neki američki gradovi, a svim tim napadima zajednička je jedna stvar – u njima je korišten EternalBlue, alat napravljen u SAD-u koji sada terorizira upravo Amerikance.

Najgore je prošao Baltimore, grad u kojem je veliki dio računala lokalne administracije zaključan i za ponovni pristup podacima i otključavanje traže otkupninu od 100 tisuća dolara – novac, naravno, mora biti plaćen u bitcoinima. Blokirana računala, nedostupnost službenih mailova, stopirana prodaja nekretnina, izdavanja računala za vodu i nemogućnost plaćanja kazna za parkiranje samo su neke od posljedica toga napada. Istraga traje i, čini se, istražitelji trenutno tapkaju u mraku, dok gradonačelnik sve više razmišlja o plaćanju otkupnine. To bi, smatraju mnogi stručnjaci, bila najgora moguća odluka jer osim što tako hakerima šalju poruku da se napadi isplate te možda tako pozovu nove napadače, nitko im ne može garantirati da će se plaćanjem zaista sve vratiti na staro.

Hakerski napad (Foto: Getty Images) Šokantno otkriće: Jesu li se hakeri dokopali najopsežnije baze podataka o milijunima ljudi?

Kako prenose na NY Timesu, sve je veći broj takvih hakerskih napada koji su od Pennsylvanije do Teksasa "paralizirali lokalne uprave i stvorili gomilu troškova", a to im je omogućio alat razvijen njihovim novcem, tj. novcem američkih poreznih obveznika.

Izvor: NY Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti