Svijet se okreće struji: Rekordna prodaja električnih i hibridnih vozila u 2023.

U prosincu oboren je mjesečni rekord, uz prodanih 1,5 milijuna električnih vozila.

Hina | 11.01.2024. / 15:00

Električna vozila, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Prodaja električnih i plug-in hibridnih vozila (PHEV) porasla je u 2023 godini za 31 posto, ali stopa rasta upola je niža nego u prethodnoj godini, pokazuju podaci tvrtke za istraživanje tržišta Rho Motion.

Tempo rasta usporava, ali to se i očekuje na tržištima koja bilježe snažan rast, a tržište (električnih i hibridnih modela) to jest. Ne može se svake godine udvostručiti, rekao je voditelj podataka Rho Motiona Charles Lester.

BYD Sve što trebate znati o BYD-u: Nezaustavljiva kineska kompanija prodala je više automobila i od Tesle

Stopa rasta prodaje električnih vozila bila je uglavnom u skladu s prognozom Rho Motiona koji je očekivao 30-postotno povećanje, napomenuo je Lester. U 2024. tvrtka predviđa rast u rasponu od 25 do 30 posto.

U prosincu oboren je mjesečni rekord, uz prodanih 1,5 milijuna vozila, priopćio je Rho Motion.

Potpuno električna vozila na baterije (BEV) činila su 9,5 milijuna od ukupno 13,6 milijuna vozila s pogonom na struju, izračunali su, a ostatak otpada na plug-in hibridne modele.

U SAD i Kanadi prodaja potpuno električnih vozila poskočila je za 50 posto, u Europi za 27, a u Kini za 15 posto, prema podacima Rho Motiona.

Amber, ruski električni automobil FOTO Je li ovo najružniji auto u 21. stoljeću? Ruski prototip električnog automobila piljeni pažnju iz posve krivih razloga

U Europi manji su električni automobili činili samo osam posto prodaje, ali to bi se trebalo promijeniti nakon što na tržište stignu modeli poput Stellantisovog Citroena eC3, koji je najavljen u ovoj godini, napominju autori izvješća.

U 2024. Europa bi mogla posustati zbog prošlogodišnje naprasne odluke Njemačke o ukidanju subvencija za kupnju električnih vozila, upozorio je Lester.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti