Talijanski Eurofighter Typhoon srušio se na vojnoj vježbi Pitch Black u Australiji, pilot spašen

Italija se prvi put pojavila na velikoj međunarodnoj vojnoj zračnoj vježbi koja se održava u Australiji, ali su u zračnom incidentu ostali bez skupog borbenog zrakoplova.

Branimir Vorša | 24.07.2024. / 11:22

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon (Foto: Afp)

Eurofighter Typhoon talijanskog ratnog zrakoplovstva srušio se u regiji Douglas Daly, koja je dio australskog Sjevernog teritorija. Taj se incident dogodio tijekom vojne vježbe Pitch Black 2024, jugozapadno od Darwina. Pilot se uspješno katapultirao iz zrakoplova i spašen je.

On je dobrog zdravlja i dovršava medicinske pretrage u bolnici. Daljnja šteta nije zabilježena, izvijestili su iz talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Slika nije dostupna Nijemci odlučili koji će zrakoplovi zamijeniti zastarjeli Tornado, no istovremeno su sve i zakomplicirali

Vježba Pitch Black 2024, trotjedni događaj koji se održava svake dvije godine i čiji je domaćin Kraljevsko australsko ratno zrakoplovstvo, privremeno je obustavila sve letačke aktivnosti nakon navedene nesreće. Ovogodišnja vježba je ujedno i najveća u njezinoj povijesti, s 21 međunarodnim sudionikom i preko 140 zrakoplova iz cijelog svijeta. Vježba traje od 12. srpnja do 2. kolovoza 2024. godine, s operacijama baziranim na bazama RAAF-a Tindal i Darwin, te zrakoplovima za podršku u Amberlyju.

Italija pak prvi put sudjeluje na Pitch Blacku. Mješoviti odred talijanskih zračnih snaga od 400 pripadnika stigao je u RAAF bazu Darwin 5. srpnja 2024. godine, uključujući šest zrakoplova F-35A i F-35B Lightning II, četiri Eurofighter Typhoona i G550 CAEW, uz podršku KC-767 i C-130J . Talijanski zrakoplovi, zajedno s mornaričkim F-35B i AV-8B, sudjelovali su u preletu iznad plaže Mindil 18. srpnja 2024. godine.

Nakon vježbe Pitch Black, talijanske snage krenut će u Japan na vježbu JASDF Rising Sun 2024, nastavljajući svoju indo-pacifičku kampanju zajedničkom obukom mornarice na nosaču zrakoplova Cavour.

Izvor: The Aviationist
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti