Nijemci odlučili koji će zrakoplovi zamijeniti zastarjeli Tornado, no istovremeno su sve i zakomplicirali

Njemačka vojska već dugo vremena traži prikladnu zamjenu za svoje vremešne borbene zrakoplove tipa Tornado, koji su u službu njemačkog ratnog zrakoplovstva ušli još 1983. godine.

Branimir Vorša | 21.04.2020. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka vlada potvrdila je da će se flota njihovih lovaca bombardera tipa Tornado zamijeniti jednim od dva iduća borbena zrakoplova, Eurofighter Typhoonom ili američkim F-18. Taj je potez njemačke vlade naljutio SPD (Socijalnu demokratsku stranku), piše AFP.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane Arne Collatz-Johannsen medijima je rekao kako će odluka biti poslana njemačkom parlamentu "u narednim danima".

Predlažemo miješano rješenje koje bi održalo europsku obrambenu industriju te ono što je najvažnije, da trećina od ukupnog broja dođe od neeuropskih dobavljača, pojasnio je Collatz-Johannsen.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer o svemu je izvijestila i američkog kolegu Marka Espera, rekao je Collatz-Johannsen.

AFP prenosi, pozivajući se na neimenovani izvor, da njemačka vlada namjerava kupiti 90 Airbusovih Eurofightera te 45 Boeingovih F-18 borbenih zrakoplova, od čega bi 30 18-ica imalo mogućnost nositi i nuklearno naoružanje.

Međutim, šef Odbora za obranu njemačkog parlamenta rekao je medijima da to parlamentarno tijelo nitko nije obavijestio ni o čemu sličnom.

SPD se i dalje protivi takvom planu, točnije nabavi američkih borbenih zrakoplova koji mogu nositi nuklearno naoružanje.

Zrakoplovi F-18 u pitanju mogu prenositi B61 nuklearne gravitacijske bombe američke proizvodnje.

Berlin je prošle godine odbacio plan za nabavu američkog F-35 stealth borbenog zrakoplova kao zamjenu za zastarjele zrakoplove Tornado.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti