Tamna strana Clubhousea, aplikacije koja privlači sve više poznatih osoba

Clubhouse je u samo nekoliko tjedana privukao milijune korisnika diljem svijeta, no stručnjaci za sigurnost upozoravaju na njegovu tamnu stranu.

Martina Čizmić | 22.03.2021. / 12:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svi govore o Clubhouseu, aplikaciji koju koriste poznati, a koju je moguće koristiti samo uz pozivnicu nekoga tko ju već koristi. Ali, što je zapravo Clubhouse?

Iako je zahvaljujući Elonu Musku i cijelom nizu poznatih osoba poput Oprah, Drakea, Jereda Letoa i drugih, aplikacija odjednom dobila na popularnosti, za mnoge je još uvijek nepoznanica.

Mobilnu aplikaciju Clubhouse, trenutno koristi oko 10 milijuna korisnika, a mogla bi se ukratko opisati kao aplikacija za grupne audio razgovore, koju se trenutno može koristiti samo uz pozivnicu i na Appleovim telefonima.

No, to nije spriječilo različite lažne aplikacije istog imena da se pojave na Google Playu i reklamiraju kao Clubhouse aplikacija za Android. Korisnici Androida koji preuzmu takvu aplikaciju mogu se, u najmanju ruku, razočarati kad shvate da to nije aplikacija koju su željeli, a u najgorem slučaju omogućiti kibernetičkim kriminalcima pristup svojim osobnim i osjetljivim podacima kao što su računi na društvenim mrežama, brojevi kartica ili pak pristup mobilnom bankarstvu.

Stoga, imate li Android i želite li se pridružiti Clubhouseu, provjerite prije toga na njihovim internetskim stranicama jesu li napravili aplikaciju koja je dostupna na Google Playu. Navodno rade na njoj i trebala bi biti dostupna uskoro.

S druge strane, korisnici iPhonea trebali bi biti oprezni prilikom korištenja ove aplikacije iz nekoliko razloga. Prije svega, Clubhouse se još uvijek nalazi u beta fazi, odnosno to još uvijek nije konačna aplikacija. To znači da greške u radu i problemi s korištenjem nisu neobična pojava. Više od toga što se ne možete priključiti razgovoru može zabrinjavati i što se greške mogu odnositi na sigurnost korištenja same aplikacije.

Tako su, među ostalim, otkriveni sigurnosni propusti koji su omogućili otkrivanje identifikacijskih brojeva razgovora putem jednostavne pretrage interneta, ali i prijenos razgovora, koji bi trebali biti privatni, putem interneta.

Dodatnu zabrinutost kod stručnjaka za sigurnost izaziva i činjenica da aplikacija, odmah po instalaciji, od korisnika zahtjeva pristup svim njihovim kontaktima na pametnom telefonu. Ako taj pristup uskrate, neće moći pozvati druge korisnike u aplikaciju. Ako pak dopuste pristup, Clubhouse može te podatke kopirati i proslijediti trećim stranama (od oglašivača do policije).

Zabrinjava i što nije moguće obrisati račun direktno u aplikaciji, već korisnik koji ne želi više koristiti Clubhouse, o tome mora autore aplikacije obavijestiti pisanim putem.

Dodatni je problem i što trenutno nema nikakvog mehanizma provjere identiteta korisnika, što znači da je Clubhouse plodno tlo za različite prijevare. Već se pojavila prijevara koja je uključivala Brada Pitta (koji ipak nije na Clubhouseu), a koja je pokazala koliko ne bi trebalo vjerovati svemu što se čuje odnosno vidi na internetu ili ovakvim aplikacijama.

Stoga stručnjaci za sigurnost upozoravaju korisnike da sve što čuju putem Clubhousea provjere, kako bi izbjegli da se upletu u neku prijevaru. Također, upozoravaju kako za sad Clubhouse, osim toga što je pozivna aplikacija, nema nikakve druge sigurnosne mehanizme. Zato ne bi trebali dijeliti nikakve privatne podatke putem Clubhousea, jer ne znate tko se nalazi s druge strane poziva.

I na kraju, ako ipak instalirate Clubhouse, ne bi bilo loše instalirati i dodatne zaštitne mehanizme poput antivirusnog programa kako bi vas zaštitili od eventualnih neovlaštenih upada ili krađe podataka.

Izvor: Kaspersky

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti