Tehnologija zatamnjenih stakala postala je pametnija i naprednija, a inovatori tvrde: "Bit će dostupna svima"

Znanstvenici su razvili novu metodu za postupno zatamnjivanje stakala koja bi mogla imati široku primjenu.

Branimir Vorša | 08.06.2020. / 14:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova tehnologija koja čini pametne zatamnjene prozore jeftinijima, učinkovitijima i izdržljivijima mogla bi ih učiniti dostupnima i malim potrošačima, odnosno kućanstvima u budućnosti, pokazala je nova studija.

Znanstvenici koji stoje iza studije tvrde da bi novi prozori dali ljudima kontrolu nad količinom topline i svjetla koje ulazi u njihove domove, i to bez blokiranja pogleda prema van.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta Colorado razvio je novu metodu kontrole pametnog zatamnjenja stakala na prozorima, napredniju od dosad dostupnih komercijalnih modela.

Zatamnjeno staklo, koje varira od 80 posto zatamnjenosti do potpune transparentnosti, omogućuje više prirodnog svjetla u domovima korisnika te čak može smanjiti i potrošnju energije u kućanstvu, tvrde tvorci te nove tehnologije.

Osim što tvrde da je njihova tehnologija jeftinija od postojeće, dodaju da se za nju interesiraju i određeni proizvođači automobila. Njihova tehnologija koristi "proces reverzibilne depozicije metala", koja se razlikuje od dosadašnjih industrijskih standarda, pojašnjava Mike McGehee, autor studije.

Usprkos prednostima koje nude, dinamički prozori nisu širom prihvaćeni zbog problema s tehnologijom koja stoji iza njih, ali i zbog cijene.

McGehee i njegovi kolege u studiji detaljno pojašnjavaju kako se metal možete električnim putem nanijeti na transparentnu elektrodu i tako blokirati protok svjetla, što smanjuje cijenu zatamnjenja stakla. Proces je i reverzibilan pa se elektroda može opet učiniti transparentnom tako da se upravlja razinom napona koji ulazi u nju.

Znanstvenici su u tu svrhu proučavali razne elektrolite kako bi pronašli najbolje rješenje za ono što su željeli postići.

Mi proizvodimo elektrokemijsku ćeliju. Imamo transparentnu elektrodu i elektrodu s ionima metala. Promjenom napona, tanki sloj metala blokira svjetlo. To se potpuno razlikuje od drugih metoda postizanja istog efekta, ističe McGehee.

Novi proces u konačnici daje prirodniju boju stakla od drugih tehnoloških rješenja te mu je pritom i jednostavnije mijenjati razinu transparentnosti, dodaje.

Ta se tranzicija može dogoditi vrlo brzo, s promjenom kontrasta od 60 posto u manje od tri minute, naglašava McGehee.

Ipak, on i njegov tim nemaju konkretnu cijenu konačnog proizvoda u vidu, ali svejedno tvrde da bi bio znatno jeftiniji od konkurencije, kao i da bi proizvodnja bila puno brža. Prvi rezultati testiranja ukazuju na dugovječnost elektroda jer nisu pronađeni dokazi propadanja elektroda čestim korištenjem zatamnjenja.

Zanimljivo je da kompanija Boeing već koristi sličnu tehnologiju na svojem 787 Dreamliner zrakoplovu.McGehee vidi tu tehnologiju u uporabi i u proizvodima poput naočala za sunce i skijaških naočala.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Joule.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti