Idete na put? Obavezno provjerite ovu aplikaciju i izbjegnite gužve

Aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, tako da ako, recimo, vozač naiđe na neku nesreću, nadležne službe može kontaktirati putem aplikacije.

Hina | 24.05.2024. / 07:22

Prometna gužva (Foto: Getty Images)

Hrvatske autoceste (HAC) predstavile su u četvrtak projekt Crocodile 3 Croatia te mobilnu aplikaciju LiveTrafficHR, pomoću koje korisnici autocesta mogu u realnom vremenu dobivati informacije važne za planiranje i sigurnost putovanja. 

Predstavljajući mobilnu aplikaciju, Davor Bičanić iz HAC-a kazao je da se korisnici u aplikaciju mogu prijaviti jednostavno, samo putem osobnog maila.

Prometna gužva Je li odzvonilo gužvama na semaforima i raskrižjima? Googleov projekt pokazao se kao pun pogodak

Cilj nam nije bio razviti samo klasičnu navigaciju, već smo napravili mobilnu aplikaciju koja objedinjuje podatke s kojima raspolažu upravitelji autocesta u Hrvatskoj, rekao je Bičanić, dodavši da su tu uz HAC još i Bina Istra i Autocesta Zagreb - Macelj (AZM).

Informacije koje služe sigurnosti prometa vozačima se dijele u realnom vremenu. Vozači uz ostalo mogu planirati putovanje i u svakom trenutku znati gdje se nalaze, dok će im se u slučaju nesreće ili loših vremenskih uvjeta na nekoj dionici prikazati obilazna ruta. Aplikacija će, također u realnom vremenu, informirati o svim radovima na cestama, meteo uvjetima i kompletnom stanju na hrvatskim autocestama.  

Aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, tako da ako, recimo, vozač naiđe na neku nesreću, nadležne službe može kontaktirati putem aplikacije. 

Direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a Marina Pintur rekla je da projekt rezultira boljim upravljanjem prometnim tokovima, boljem planiranju putovanja te pravovremenim informiranjem o izvanrednim situacijama i vremenskim nepogodama, s ciljem smanjivanja broja nesreća, smrtnih slučajeva, ozljeda i materijalnih šteta.   

Navela je kako projekt "Crocodile 3" obuhvaća sedam država EU-a: Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku.

Slika nije dostupna Umjetnik izmislio prometnu gužvu: Stavio je 99 mobitela u kolica i zacrvenio cestu na Googleovim kartama

Projekt predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja autocestama i državnim cestama te pružatelja usluga u stanju u prometu. Rezultat je visokokvalitetna usluga za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi, kazala je Pintur.

Dodala je da projekt vozačima omogućava da prije ili tijekom putovanja optimiziraju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije. 

Vrijednost projekta je 4,89 milijuna eura od čega je 85 posto, odnosno nešto više od 4,1 milijun eura  financirano sredstvima iz EU-ovih fondova. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti