Dok Vlada smatra da nije potrebna, oporba podržala prijedlog Rezolucije o umjetnoj inteligenciji

Umjetna inteligencija bez kontrole može omogućiti "zločin bez zločinca" te otvoriti prostor za manipulaciju, kriminal i korupciju.

Hina | 28.06.2024. / 12:41

Marija Selak Raspudić
Marija Selak Raspudić (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok Vlada odbija prijedlog Rezolucije o umjetnoj inteligencije nezavisne Marije Selak Raspudić, saborska oporba ga je u petak podržala izražavajući niz pozitivnih aspekata korištenja umjetne inteligencije, ali i stav o potrebnoj strožoj kontroli i regulaciji. 

Drago mi je da Sabor konačno raspravlja o jednom dokumentu koji se tiče ključne teme, koja neće odrediti samo našu budućnost nego već određuje našu sadašnjost, kazala je Selak Raspudić predstavljajući zastupnicima svoj prijedlog. 

Navodeći i pozitivne aspekte u kojima sustav umjetne inteligencije može pomoći za dobrobit čovjeka, zastupnica je istaknula kako bez kontrole može omogućiti "zločin bez zločinca" te otvoriti prostor za manipulaciju, kriminal i korupciju. 

Čitav niz razvijenih tehnoloških sredstava već se koristi posredstvom umjetne inteligencije kako bi se generirao, proizvodio i distribuirao i pedofilski sadržaj. Zato je iznimno važno da Sabor zauzme principijelan stav o pouzdanoj umjetnoj inteligenciji koji će izrijekom navesti kako strogo zabranjuje zlouporabu umjetne inteligencije, naglasila je, upozoravajući na jedan od segmenata potencijalne zlouporabe novih tehnologija i umjetne inteligencije. 

Oporba složna da je potrebna kontrola i regulacija primjene umjetne inteligencije

Poziva Vladu da pruže potporu u izgradnji infrastrukture za ulaganje u djelatnosti povezane sa sustavima umjetne inteligencije, ali i obrazovanju, razviju prateće regulativne politike i poduzmu zakonodavne mjere, reguliraju privatnu i javnu upotrebu te da rade na osmišljavanju budućih radnih mjesta za radnike potencijalno zamjenjive sustavom umjetne inteligencije. 

Dok Vlada odbija usvojiti ovaj prijedlog ističući kako su "ključni aspekti riješeni putem nacionalnih strateških dokumenata te postojeće regulative EU, koja će se implementirati na razini EU i na nacionalnoj razini", oporba podržava njeno donošenje.  

Dario Zurovec (Klub nezavisnih i Fokusa) stava je da umjetna inteligencija ima itekako pozitivne primjere u primjeni, posebice u medicini, ali i otvara pitanje kršenja autorskih prava. 

Upravo zato ovakve rezolucije trebaju biti donesene, to se definitivno treba regulirati, rekao je.

I Klub SDP-a podržava prijedlog. Nismo protiv upotrebe umjetne inteligencije, ali jesmo za to da se regulira i poboljša, rekla je Mirela Ahmetović. Predlaže uspostavu nadzora izvornog koda umjetne inteligencije i skupova podataka za učenje te  uvođenje novih poreznih propisa kojima bi se dio prihoda usmjerio za naknadu hrvatskih autora. 

Za strožu kontrolu i regulaciju umjetne inteligencije su i iz klubova Mosta i Možemo! 

Mi bismo predložili puno konkretnije mjere, rekao je Gordan Bosanac (Možemo!).

DP: Ovaj dokument plod prekomjernog uvažavanja woke ideologije

Otvaranje rasprave o ovoj temi pozdravio je i zastupnik HDS-a i Kluba HDZ-a Hrvoje Zekanović.

Umjetna inteligencija privlači veliku pozornost javnosti jer je nepoznata i jest prijetnja. Moja ideja je bila da se formira i pododbor u Saboru koji bi se bavio samo ovom temom, kazao je. 

Europa regulira dok SAD i Kina inoviraju, konstatirala je zastupnica Kluba Centra i Nezavisne platforme Sjevera Marijana Puljak za koju je ovo najvažnija tema današnjeg vremena. 

Dodala je kako se ne treba bojati umjetne inteligencije, već da je treba prihvatiti kao nevjerojatnu priliku za unaprjeđenje društva i gospodarstva uz mjere opreza i nadzora.

Iz Kluba Domovinskog pokreta kritizirali su sadržaj ove Rezolucije. Ovaj dokument je plod prekomjernog uvažavanja 'woke' ideologije, stranih utjecaja i direktiva koje ne uzimaju u obzir specifičnosti hrvatskog naroda. Ne nudi konkretna rješenja kako zaštititi naš suverenitet i nerazumljiva je, rekla je Dubravka Lipovac Pehar.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti