Američki političari predložili još opasnije rješenje za granicu od "Trumpova zida"

Američki političari očito jako vole zidove jer zagovaraju i "gradnju tehnološkog zida" na granici.

Martina Čizmić | 15.01.2019. / 09:30

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Čini se kako su američki političari, na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom, postali opsjednuti gradnjom zida na granicama SAD-a.

O tome hoće li Trumpov zid zaživjeti ili ne, još se vodi žestoka borba, no sad su se u nju umiješali i drugi političari.

Predsjednik Senata Chuchk Schumer i predsjednica zastupničkog doma Nancy Pelosi iznenadili su javnost svojim prijedlogom "tehnološkog zida".

"Tehnološki zid" koji predlažu zapravo je pojačana kontrola na granicama, koja bi obuhvaćala iscrpne pretrage svih tehnoloških uređaja koje osobe prenose preko granice, ali i fizičko praćenje automobila unutar zemlje.

Točnije, Pelosi je predložila uvođenje tehnologije koja bi skenirala automobile koji prelaze granice i ulaze u SAD zbog, kako pojašnjava, "činjenice da se tako unosi najviše ilegalnih supstanci".

U svom prijedlogu tehnološkog zida spominju i "elektronički nadzor pojedinaca", korištenje programa za procjenjivanje koliko je netko "rizičan", ali i korištenje sustava za prepoznavanje lica, koji se u nekoliko navrata pokazao neispravnim.

Takav prijedlog na noge je podigao brojne grupe za zaštitu privatnosti koje ističu da bi uvođenje "tehnološkog zida" ugrozilo ono što Amerikanci najviše cijene – slobodu izražavanja.

Ističu kako su postojeći programi nadzora granica, koji obuhvaćaju pregled i pretraživanje mobilnih telefona i laptopa, praćenje kretanja, nadzor dronovima i stvaranje problematičnih "lista", previše invazivni jer obuhvaćaju stanovnike u krugu od 150 kilometara oko granice, odnosno dvije trećine stanovništva.

Udruga "Fight for the future" stoga je pokrenula peticiju kojom želi spriječiti stvaranje takvog "tehnološkog zida", ali i pokrenuti reviziju sadašnje prakse nadzora granice te ju uskladiti s Ustavom i zakonima.

Upozoravaju kako bi svaka tehnologija za nadzor koja se primijeni na granicama lako mogla pronaći svoj put i do velikih (ali i malih) gradova u SAD-u, što bi dodatno ugrozilo privatnost građana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti