Temperatura na Arktiku raste, no ovaj put uzrok nisu klimatske promjene: "To je četvrta bitka za Atlantik"

Američka i britanska mornarica poslale su svoje ratne brodove u Barentsovo more radi provođenja pomorskih sigurnosnih operacija na Arktiku, obznanila je američka mornarica u ponedjeljak.

Branimir Vorša | 04.05.2020. / 16:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki razarači USS Donald Cook, USS Porter i USS Roosevelt zajedno s britanskom fregatom HMS Kent i uz potporu brzog ratnog broda za podršku USNS Supply, uplovili su u Barentsovo more kako bi procijenili slobodu plovidbe i pokazali odličnu integraciju među saveznicima, stoji u navedenom priopćenju.

Barentsovo more dio je Arktičkog oceana i nalazi se sjeverno od norveške i ruske obale.

Ruska Sjeverna flota, koja upravlja pomorskim strateškim nuklearnim snagama te zemlje, ima svoje sjedište u Severnomorsku u Barentsovu moru.

Rusi obaviješteni da ne bi bilo incidenata

Američki ratni brodovi nisu izvodili operacije u Barentsovu moru još od sredine 80-ih godina 20. stoljeća, izvijestila je američka mornarica i dodala da je o operaciji obavješteno i rusko ministarstvo obrane kako bi se izbjegle krive interpretacije, smanjio rizik i spriječila eventualna eskalacija napetosti.

Navedeni ratni brodovi okupili su se 1. svibnja, a pridružila im se i američka podmornica te mornarički zrakoplov P-8 Poseidon. Zajedno su proveli vježbu protupodmorničkog djelovanja iznad arktičkog kruga u Barentskovu moru.

U vježbi je sudjelovalo oko 1200 američkih i britanskih mornara, a testirala se visoka obuka tih posada, dok se istovremeno jačala regionalna stabilnost i sigurnost, izvijestilo je zapovjedništvo američke mornarice za Europu i Afriku.

Arktik je već neko vrijeme postao mjesto obnovljene pažnje za snage NATO saveza zbog napetih odnosa s Rusijom, koji su u novije vrijeme pokrenuti ruskom aneksijom Krima 2014. godine.

Američka mornarica na Akrtiku provodi više vremena otad kako bi stekla iskustvo u jedinstvenim izazovima koji se javljaju u izvođenju operacija na tom području.

Strateško područje

Dosad je na tom području provedena međunarodna vojna vježba Trident Juncture (2018), prva te vrste u posljednjih nekoliko desetljeća. Ta je vježba bila usredotočena na ratovanje u arktičkom području, a u njoj je ponovno viđen američki nosač zrakoplova iznad Arktičkog kruga, a posljednji put to je bio slučaj u 90-im godinama 20. stoljeća.

Norveško more od posebne je strateške važnosti s obzirom na to da ruski brodovi koji plove prema Atlantskom oceanu moraju proći kroz njega i takozvanu grenlandsko-islandsko-britansku rupu, koju je tijekom hladnog rata nadzirao NATO savez.

"Dobri su, ali ne kao mi"

Rusija je potrošila puno novca u obnavljanje svoje mornarice unazad više od deset godina, no njihova ratna flota i dalje je manja od nekadašnje sovjetske.

Američki admiral James Foggo, zapovjednik mornaričkih snaga za Europu i Afriku, opisao je rastuće tenzije s Rusijom na moru kao četvrtu bitku za Atlantik, referirajući se na prethodna dva svjetska rata i hladni rat.

Foggo upozorava na ruske sofisticirane moderne podmornice kao potencijalni problem i prijetnju za europske gradove i infrastrukturu.

Rusi upravljaju prvorazrednim podmornicama, ali neka ne bude sumnje... mi i dalje imamo natjecateljsku prednost u podvodnom segmentu, naglasio je Foggo tijekom govora na američkom Mornaričkom institutu 30. travnja.

Rusi su shvatili da postoji asimetrična prednost u podmorskoj domeni i stavljaju puno resursa u to. Doista su dobri, ali nisu dobri kao mi, rekao je Foggo.

Amerikanci imaju "Cadillac" rješenje za svaku priliku

Američki admiral tu je tvrdnju potkrijepio američkom visokom sposobnošću protupodmorničkog djelovanja i posjedovanjem specijaliziranog zrakoplova upravo za takvo djelovanje, P-8 Poseidona.

To je Cadillac protupodmorničkog ratovanja, a mi imamo oko šest tih zrakoplova koji lete po svim strateškim teatrima, čitavo vrijeme, zaključio je Foggo.

O ulasku ratnih brodova NATO saveza u Barentsovo more oglasila se i ruska strana poručivši samo da prate aktivnosti NATO-ove borbene skupine.

Izvor: Business Insider/Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti