Tesla omogućio svima da se koriste njihovim patentima kako bi istisnuli benzin s tržišta automobila

Elon Musk ne samo da je ambiciozan po pitanju budućnosti Tesla Motorsa, već je odlučio napraviti vrlo neočekivan potez — javno ponuditi svim zainteresiranima mogućnost korištenja njihove tehnologije.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 12.06.2014. / 20:36

Tesla omogućio svima da se koriste njihovim patentima kako bi istisnuli benzin s tržišta automobila

Elon Musk ne samo da je ambiciozan po pitanju budućnosti Tesla Motorsa, već je odlučio napraviti vrlo neočekivan potez — javno ponuditi svim zainteresiranima mogućnost korištenja njihove tehnologije. Na blog postu, Musk je istaknuo kako Tesla neće tužiti nikoga tko se koristi njihovom tehnologijom u “dobroj volji”.

“Mislili smo da je patentiranje naše tehnologije vrlo bitno jer smo bili zabrinuti da će veliki proizvođači automobila kopirati našu tehnologiju, te kasnije iskoristiti svoju moć masovne proizvodnje, marketinga i prodaje kako bi nadvladali Teslu. Jako smo pogriješili u tome.” — istaknuo je Musk.

Teslina tehnologija je od sada open-source, a istim se principom bave i druge velike kompanije poput Twittera i Googlea, no u malim količinama.

Hoće li ovi potezi Tesle, Twittera i Googlea potaknuti i druge da otvore vrata svojim patentnima teško je reći, no to se sigurno neće tako brzo dogoditi, a dokaz je i dugogodišnje povlačenje po sudovima tech giganta, primjerice Applea i Samsunga.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti