Tesla razvija senzore koji će prepoznati kada je dijete ostavljeno u vrućem automobilu

Nedavno je i u Hrvatskoj djevojčica preminula nakon što je ostavljena u vrućem automobilu, a tehnologija koju razvijaju u Muskovoj kompaniji trebala bi u budućnosti spriječiti takve tragedije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.08.2020. / 10:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U SAD-u je više od 50 djece umrlo je nakon što su ostavljeni u vrućem automobilu 2018. i 2019. godine, a takav nesretni slučaj dogodio se prošle godine i u Hrvatskoj. U Tesli razmišljaju o načinima na koji bi mogli spriječiti takve tragedije te trenutačno rade na senzoru prepoznavanja pokreta koji bi mogao prepoznati dijete ostavljeno u vrućem automobilu i, naravno, reagirati na takvu situaciju, tj. upozoriti vlasnika vozila.

Snimka s Tesline kamere Političar uhvaćen na djelu! Udario Teslu i pobjegao, no nije računao na jednu stvar

Senzor koji bi bio baziran na radarskom prepoznavanju objekata i osoba mogao bi prepoznati sjedi li na stražnjem sjedalu/sjedalici dijete ili odrasla osoba te na temelju toga "optimizirati sustav zračnih jastuka" mnogo učinkovitije u odnosu na postojeće senzorske sustave bazirane na težini koji se nalaze u sjedalima. Sustav koji je baziran na radaru, kako stoji u opisu tehnologiju, omogućava percepciju dubine i može vidjeti kroz tanke materijale poput npr. deke koja prekriva dijete i može prepoznati male pokrete poput disanja i otkucaja srca te može razlikovati dijete od objekata ostavljenih na stražnjem sjedalu.

Također, pored spašavanja djece od pregrijavanja u automobilima i putnika od ozljeda nastalih nakon otvaranja zračnih jastuka, tehnologiju koju namjeravaju implementirati u svoje automobile podsjećala bi putnike na uporabu sigurnosnog pojasa te bi se, što je iznimno važno, povećala sigurnost od krađe automobila, stoji u objašnjenju patenta.

Tesli je prvo potrebno dopuštenje Federalne komunikacijske komisije za korištenje takvih senzora, a to se može odužiti, stoga nije poznato kada bismo nove senzore mogli očekivati u vozilima, dok glasnogovornik kompanije nije odgovarao na zahtjeve medija za komentarom tehnologije.

Elon Musk (Foto: AFP) Elon Musk obećao potpuno autonomno vozilo "ove godine"

Muskova kompanija već koristi različite senzore u svojim automobilima kako bi povećala sigurnost ljudi, ali i kućnih ljubimaca pa tako imaju posebnu opciju putem koje se može podesiti temperatura koja će odgovarati psima koje vlasnici nakratko ostave u vozilima kako se ono ne bi pregrijalo. Zanimljiva je i opcija Sentry, o kojoj smo više puta pisali, a koja aktivira kameru i alarme te šalje upozorenje vlasniku vozila u slučaju da se netko previše približi automobilu i namjerava ga oštetiti ili ukrasti nešto iz njega.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti