Teslin robot oduševio obavljanjem mrskog kućanskog posla, a onda je uslijedio hladan tuš

Na prvi pogled Optimus izvrsno radi svoj posao i mnogi su bili oduševljeni ovim "sposobnostima" ističući kako to pokazuje da je Optimus vrhunski proizvod. Ali...

Martina Čizmić | 16.01.2024. / 15:54

Optimus slaže rublje (Foto: Elon Musk/X/Screenshot)

 Kad je Tesla 2021. godine predstavila svog Tesla Bota, robota koji je, kako su tad tvrdili, zamišljen kao budući pomoćnik ljudima, mnogi su bili oduševljeni njegovim minimalističkim dizajnom koji je podsjetio na legendarni lik iz Zvjezdanih ratova, C3PO.

Tesla Bot, kasnije preimenovan u Optimus, trebao je biti autonomni asistent na poslu ili u kući, koji bi funkcionirao pomoću umjetne inteligencije. No, čini se kako je Optimus daleko od svega onoga što su u Tesli spominjali da bi mogao raditi.

Pa ipak, Elon Musk zaintrigirao je javnost objavom videa u kojem Optimus slaže rublje. Iako se možda to ne čini kao neki kompliciran posao, pitajte bilo koga uživa li u tom zadatku kod kuće. Na prvi pogled Optimus izvrsno radi svoj posao i mnogi su bili oduševljeni ovim "sposobnostima" ističući kako to pokazuje da je Optimus vrhunski proizvod.

 

 

Ali, oni koji su malo pozornije pogledali video, primijetili su da Optimus izgleda previše dobro. Jedan je od korisnika čak pitao radi li se o videu koji je napravljen korištenjem alata umjetne inteligencije.

No, odgovor je puno jednostavniji. Pomnijim pregledom videa u nekoliko se navrata u samom kutu mogu primijetiti rukavice za daljinsko upravljanje koje oponašaju pokrete koje Optimus izvodi. U prijevodu - netko je uživo upravljao Optimusom.

Da je stvarno riječ o simuliranom obavljanju zadatka potvrdio je i sam Musk.

Optimus ovo još uvijek ne može obavljati samostalno, ali će zasigurno to moći i to u svakom prostoru (neće trebati fiksiran stol sa kutijom i samo jednom majicom u njoj), napisao je Musk u odgovoru jednom od pratitelja.

 

 

Mnogi su Muska nakon toga prozvali za "lažno oglašavanje" odnosno iznošenje lažnih tvrdnji jer je uz originalni video napisao da "Optimus slaže majicu". No, drugi tvrde da nije objavio ništa netočno. U teoriji, Optimus jest složio majicu, a Musk nigdje nije napisao da ju je složio samostalno. 

Svi oni koji su se ponadali da bi netko drugi mogao složiti njihovo rublje, morati će se još malo strpiti. Koliko? Samo Musk može odgovoriti na to pitanje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti