Tijekom trajanja velikog sajma potrošačke elektronike hakeri "napali" Las Vegas

Nije poznato tko stoji iza napada, ni kakvi su bili ciljevi napadača, no čini se da napad nije ostavio posljedice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.01.2020. / 09:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovaj tjedan u Las Vegasu okupili su se predstavnici velikih tehnoloških kompanija, ljubitelji tehnologije, novinari i brojni posjetitelji sajma CES koji žele vidjeti nova računala, televizore, gadgete i brojne druge nove uređaje te saznati trendove koji će obilježiti ovu i sljedeće godine. No osim tehnološkim entuzijastima, čini se da je ove godine CES zanimljiv i – hakerima.

Slika nije dostupna Zbog hakera proglašeno izvanredno stanje u New Orleansu

Naime, početkom tjedna zabilježen je hakerski napad na računalni sustav grada Las Vegasa koji je mogao biti, naglasili su iz gradskih službi, "devastirajući", no sigurnosni stručnjaci dobro su obavili posao te je napad uspješno zaustavljen. Prijetnja je otkrivena još u utorak, nakon čega su poduzeti koraci kako bi se zaštitio sustav, a neke stranice poput službene stranice grada neko su vrijeme bile offline.

Prema dosad poznatim informacijama, čini se kako se netko slanjem lažnih i prevarantskih mailova pokušao dokopati podataka poput korisničkih imena, šifri i drugih važnih informacija. Službeno nije poznato o kakvom je napadu riječ te je to mogao biti najobičniji phisherski napad, ali i prvi korak za kompleksnu i opasnu ransomware infekciju.

Srećom, čini se da nisu ukradeni osobni podaci zaposlenika te nema dokaza o krađi ili brisanju podataka sa servera, no iz Las Vegasa su napomenuli kako će nastaviti s istragom.

Slika nije dostupna Hakeri ubacili ransomware u američku vojnu bazu i "ugasili" ju na 30 sati

Inače, tijekom posljednje godine zabilježeni su brojni ransomware napadi na američke gradovi s kojima je napravljena velika, ne samo financijska šteta. Stranice i gradski servisi bili su offline, zaposlenici gradske uprave nisu mogli pristupiti važnim podacima i slično. U nekim slučajevima gradovi su čak platili otkupninu, no na sastanku predstavnika gradova prošle godine dogovoreno je da se više ne plaća otkupnina, kako bi se hakere ne bi ohrabrilo za daljnje napade.

Prema informacijama koje možemo pročitati na ZDnetu, čini se kako i Las Vegas nije bilo daleko od takvog scenarija blokade nekih javnih servisa, što za grad koji nikada ne spava (a pogotovo ne spava sada tijekom CES-a), sigurno ne bi bilo dobro.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti