Hakeri ubacili ransomware u američku vojnu bazu i "ugasili" ju na 30 sati

Iako nije poznato točno o kojoj se bazi radilo, niti koliki su pravi razmjeri štete, zna se da je do zaraze došlo zbog ljudske pogreške.

Martina Čizmić | 03.01.2020. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Vojna baza prepuna naprednog oružja, povjerljivih informacija, najnovijih računala i... računalnih virusa.

Tako bi se ukratko mogla opisati situacija u kojoj se našla jedna američka pomorska vojna baza. Naime, zbog virusa, i to ne bilo kakvog već ransomwarea, koji je pronašao put u njihovu internu mrežu, Amerikanci su morali ugasiti sva računala u bazi. Punih 30 sati baza je bila bez veze sa svijetom, jer je ransomware preuzeo kontrolu nad nadzornim kamerama, sustavom za nadzor ulaza i izlaza iz baze te ostalim kritičnim sustavima za nadzor baze.

Iako nije poznato točno o kojoj se bazi radilo, niti koliki su pravi razmjeri štete, zna se da je do zaraze došlo nakon što je netko od zaposlenika kliknuo na zaraženi link koji mu je poslan u emailu.

Kad je zaposlenik kliknuo na link zaražen zlonamjernim kodom, ransomware je omogućio kriminalcima da pristupe znantnoj količini podataka na mreži i enkriptiraju ih, te tako onemoguće pristup ključnim podacima. Virus se dalje probio kroz sustav za kontrolu koji nadzire prijevoz tereta te enkriptirao dokumente ključne za provođenje operacija, stoji u priopćenju američke Obalne straže.

Također su pozvali druge vojne baze da "poduzmu mjere kojim bi se spriječili budući napadi".

Provjerite pošiljatelja emaila prije bilo kakvog odgovaranja ili otvaranja poruka koje nisu očekivane, navodi se na kraju priopćenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti