Ministrica Martina Dalić nije jedina: Tko još danas uopće koristi Hotmail?

MSN-ov Hotmail bio je jedan od prvih besplatnih servisa elektroničke pošte. No danas ga se rijetki sjećaju.

Martina Čizmić | 10.05.2018. / 11:52

E-mail (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Uz Gmail i Yahoo, tko danas uopće koristi Hotmail? Vjerovali ili ne, Hotmail nije mrtav, već je promijenio ime u Outlook. Poznato?

Kada su 1996. godine Sabeer Bhatia i Jack Smith osmislili servis za besplatnu elektroničku poštu, Hotmail je bio jedan od prvih takvih servisa na internetu.

Korisnici su objeručke prihvatili ideju da negdje mogu besplatno otvoriti elektroničku adresu koja nije nužno morala sadržavati njihovo ime i prezime.

Ubrzo je Hotmail postao omiljen servis Amerikanaca, ali i korisnika diljem svijeta. Njegov je potencijal prepoznao Microsoft i 1997. godine kupio ga za, tada impresivnih, 400 milijuna dolara. Tako je Hotmail postao MSN Hotmail, a kasnije i Windows Live Hotmail.

Hotmail (Foto:AFP) (Foto: Afp)

Godinama su Hotmail i Yahoo bili vodeći besplatni servisi za elektronsku poštu u svijetu. A onda se pojavio Gmail i osvojio korisnike velikim prostorom za pohranu.

Iako je danas gotovo izjednačen u onome što nudi korisnicima s drugim serivisima elektroničke pošte, Outlook.com draži je korporativnim i poslovnim korisnicima koji ga koriste za poslovno dopisivanje nego "običnim korisnicima" kojima služi za dopisivanje s prijateljima ili prijavljivanje na društvene mreže.

Danas Hotmail pod tim imenom više ne postoji. 2013. godine Microsoft je odlučio Hotmail pripojiti Outlook.com-u. Korisnici su i dalje mogli zadržati svoje hotmail.com adrese ili preuzeti nove adrese Outlook.com.

Prema posljednjim informacijama, Outlook.com dostupan je u 106 jezika i mjesečno ga aktivno koristi oko 400 milijuna korisnika diljem svijeta. To baš i nije neka brojka kojm se mogu pohvaliti, kad se uzme u obzir da je 2011. godine, kad je još bio Windows Live Hotmail, brojio 360 milijuna aktivnih korisnika.

S obzirom na to da se očekuje kako bi do kraja ove godine u svijetu trebalo biti 3,8 milijardi korisnika e-maila, a od toga više od milijardu otpada na Gmail, čini se kako Outlook.com (odnosno Hotmail) baš i nije tako popularan.

E-mail (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Osim toga, treba imati na umu i da su ljudi koji imaju e-adrese Hotmail.com vjerojatno stariji korisnici koji tu adresu koriste dulje od pet godina.

A koji besplatni servis za e-mail vi koristite?

Anketa

Koji besplatni e-mail servis Vi koristite?

  • 424 glasova
  • 430 glasova
  • 54 glasova
  • 4 glasova
  • 11 glasova
  • 11 glasova
  • 12 glasova
glasova:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti