Tko su hakeri koji se hvale da su napali hrvatske stranice? Haraju po cijelom svijetu, a specijalnost su im DDoS napadi

Na sceni su se pojavili u ožujku 2022. godine kad su izveli niz kibernetičkih napada na web stranice diljem svijeta.

Martina Čizmić | 28.06.2024. / 10:50

Hakeri (Foto: Getty Images)

Hakerska grupa NoName057(16) prva je objavila da je uspješno napala web stranice Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, Porezne uprave i Zagrebačke burze. Kibernetički stručnjaci oprezni su u potvrđivanju da su ovi hakeri zaista i odgovorni za taj napad, a odgovornost za hakerski napad koji je usporio funkcioniranje najveće bolnice u Hrvatskoj, KBC Zagreb (Rebro), još uvijek nitko javno nije preuzeo.

Hakerski napad Hakeri napali internetske stranice hrvatskih institucija! Ministar Habijan za DNEVNIK.hr: "Službe su odmah reagirale, sad je na forenzici..."

No, što se zna o ovoj hakerskoj grupi, dobro poznatoj stručnjacima za sigurnost iz cijelog svijeta? Radi se o proruskoj hakerskoj grupi koja se proslavila svojim napadima na webstranice vladinih agencija, medija i privatnih kompanija u Ukrajini, SAD-u i Europi. Smatra se neorganiziranom i slobodnom proruskom aktivističkom grupom koja, kako im odgovara, surađuje s nizom drugih hakerskih grupa diljem svijeta.

Na sceni su se pojavili u ožujku 2022. godine kad su izveli niz kibernetičkih napada na web stranice diljem svijeta. Prvi napad koji su javno priznali bio je DDoS napad na ukrajinske medije Zaxid, Fakty UA i druge. Navodno im je cilj utišati sve koje smatraju da pišu i djeluju protiv Rusije.

NoName057(16) (Foto: Zimo/Screenshot)

Za komunikaciju, kako međusobnu, a tako i prema javnosti, koriste aplikaciju za dopisivanje Telegram i njegove kanale. Istovremeno, u nekoliko su navrata iskoristili platformu GitHub za širenje svojih DDoS alata, kao što je DDOSIA, kojim izvršavaju napade, ali i koje dijele drugim hakerima.

Iako je gotovo nemoguće utvrditi koliko članova broji ova grupa, jasno je da on varira ovisno o metama, ali i opsegu napada. U posljednje vrijeme u potrazi su za "volonterima" pa je za očekivati da se spremaju na neki veći napad kao što je bio onaj izveden u rujnu 2023. godine u Kanadi, kad su doveli do prekida rada ključne kanadske državne infrastrukture i prouzročili značajne financijske gubitke, kako građanima tako i tvrtkama.

Hakiranje; ilustracija - 1 Ovo su najveći kibernetički napadi u Hrvatskoj: "Nekada su napadači imali etiku..."

Posljednjih dana, osim u Hrvatskoj, izveli su napade i na internetske stranice državnih institucija u Ukrajini, Bugarskoj, Belgiji, Cipru te Rumunjskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti