Toyota ulaže 5,3 milijarde dolara u proizvodnju baterija

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor objavio je u srijedu da će uložiti do 730 milijardi jena (5,27 milijardi dolara) u proizvodnju baterija za električna vozila u Japanu i Sjedinjenim Državama.

Hina | 31.08.2022. / 11:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proizvodnja bi trebala početi između 2024. i 2026. i povećati proizvodne kapacitete u dvije zemlje za 40 gigavat sati, ističu u japanskoj kompaniji, ne navodeći podatak o aktualnoj proizvodnji.

Slika nije dostupna Revolucija u punjenju električnih vozila: Znanstvenici razvili superbrzu metodu za punjenje baterije automobila za samo 10 minuta

Toyotine tvornice u Japanu i kompanija Prime Planet Energy & Solutions koju su osnovali zajedno s Panasonic Holdingsom dobit će oko 400 milijardi jena, a Toyota Battery Manufacturing u SAD-u oko 2,3 milijarde dolara.

Cilj je ulaganja omogućiti Toyoti da fleksibilno podmiruje potrebe klijenata u svim zemljama i regijama ponudom raznolikih pogonskih sustava i što širom lepezom opcija, stoji u priopćenju.

Proizvođači automobila diljem svijeta troše milijarde dolara kako bi pojačali proizvodnju baterija i električnih vozila zbog strožih propisa o zaštiti okoliša.

Punjenje baterije mobitela - 3 Nova aplikacija pogonjena umjetnom inteligencijom mogla bi povećati izdržljivost baterija u mobitelima i do 30 posto

Toyota je prošle godina najavila da će uložiti osam bilijuna jena u elektrifikaciju svojih modela do 2030., a polovinu iznosa planiraju usmjeriti u proizvodnju električnih vozila. Unatoč tome, procjenjuju da će do 2030. električna vozila činiti samo trećinu njihove sadašnje prodaje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti