Nova aplikacija pogonjena umjetnom inteligencijom mogla bi povećati izdržljivost baterija u mobitelima i do 30 posto

Predviđeno je da bi se aplikacija na bazi umjetne inteligencije koristila u cijeloj industriji i pomogla u smanjenju emisija ugljika produljenjem vijeka trajanja robe široke potrošnje.

Branimir Vorša | 22.08.2022. / 10:17

Punjenje baterije mobitela
Punjenje baterije mobitela - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Tehnološkim divovima uskoro će biti predstavljen vrhunski izum na bazi umjetne inteligencije, s potencijalom produljenja trajanja baterije pametnog telefona za 30 posto i uštede nebrojenih kilovata na računima za energiju.

Tu revolucionarnu tehnologiju razvili su stručnjaci sa Sveučilišta u Essexu i ona je ugrađena u aplikaciju pod nazivom EOptomizer, koja će biti izložena istraživačkim specijalistima i dizajnerima, kao i velikim proizvodnim tvrtkama poput Nokije i Huaweija.

Lightyear 0 Predstavljen solarni automobil koji bi mogao riješiti problem punjenja baterija i dosega

Predviđeno je da bi se aplikacija EOptomizer koristila u cijeloj industriji i pomogla u smanjenju emisija ugljika produljenjem vijeka trajanja robe široke potrošnje.

To bi se postiglo korištenjem softvera za značajno povećanje učinkovitosti i pouzdanosti baterija u telefonima, tabletima, automobilima, pametnim hladnjacima i prijenosnim računalima, čime će se odgoditi vrijeme kada će kupci morati kupiti zamjene, što zapravo iza sebe ostavlja ugljični otisak.

Softver koji su razvili bivši zaposlenici Samsunga, Microsofta i HCL Technologiesa koristi umjetnu inteligenciju (AI) za optimizaciju performansi čipa, stvaranje topline i učinkovitosti. Rad je predvodio dr. Amit Singh s Fakulteta računalnih znanosti i elektroničkog inženjerstva u Essexu.

Tako smo uzbuđeni što možemo pokazati ono na čemu smo radili nekim od najvećih svjetskih kompanija. Nadamo se da će ova aplikacija poboljšati svačiji život, uštedjeti novac i pomoći u očuvanju okoliša. Ovo će biti prvi korak na putu za koji se nadamo da će naša aplikacija biti u rukama potrošača diljem svijeta. Uzimajući u obzir otprilike 50 milijardi uređaja do 2025. i mnogo više nakon toga, EOptomizer ima veliki potencijal da pomogne u postizanju cilja neto nulte emisije za UK i cijeli svijet, poručuje Singh.

EOptimizer analizira kako se aplikacije koriste tijekom dana i optimizira potrošnju energije.

Slika nije dostupna Njemački konzorcij razvija "putovnicu za baterije"

Na primjer, korisnik bi mogao brzo skrolati kroz primjerice news aplikaciju dok je na poslu kako bi provjerio naslove, što će zahtijevati veći FPS (sličica u sekundi) nego kada provodi više vremena na aplikaciji navečer, polako skrolajući prema dolje i čitajući više priča u cijelosti.

Metodologija rada EOptimizera znači da umjetna inteligencija shvaća promjenu FPS-a za aplikaciju koja se koristi i pokušava pronaći najbolju radnu frekvenciju CPU i GPU procesora kako bi zadovoljila promjenu dok troši najmanju količinu energije i povećanje temperature u uređaju, što je kritičan problem u mobilnim telefonima.

Izvor: SciTechDaily

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti