Njemački konzorcij razvija "putovnicu za baterije"

Konzorcij proizvođača automobila i baterija uključujući BMW, Umicore i BASF radit će zajedno s tehnološkim partnerima na razvoju "putovnice za baterije" koja prati sastojke i ugljični otisak baterija u Europi, priopćilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo gospodarstva.

Hina | 25.04.2022. / 11:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Konzorcij od 11 partnera dobio je 8,2 milijuna eura za razvoj zajedničke taksonomije i skupa standarda za prikupljanje i objavljivanje takvih podataka, koji bi uskoro mogli postati obvezni prema propisima Europske unije.

Prijedlog Europske komisije o kojem će se raspravljati tijekom ove godine navodi da ugljični otisak električnih vozila na punjenje, lakih transportnih vozila i industrijskih baterija koje se prodaju u Europi, mora biti poznat od 2024. i biti u skladu s ograničenjem emisije CO2 od 2027. godine.

Slika nije dostupna Nissan i NASA razvijaju bateriju nove generacije za električne automobile

Slika nije dostupna Hoćemo li u budućnosti električna vozila puniti za samo nekoliko minuta? Korejski znanstvenici misle da znaju kako

Obveza otkrivanja sadržaja recikliranih sirovina u tim baterijama primjenjivala bi se od 2027., godine, a nakon toga na snagu bi stupili zahtjevi zahtjevi za korištenje minimalnog udjela recikliranog kobalta, litija, nikla i olova od 2030. godine.

Njemački konzorcij prvi je projekt u Europi koji pokušava dizajnirati proizvod koji će zadovoljiti te propise, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti