Nissan i NASA razvijaju bateriju nove generacije za električne automobile

Nissan će prvo pokrenuti pilot-tvornicu 2024. godine, dok bi se solid-state baterije u automobilima trebale početi koristiti 2028., prema trenutačnim planovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2022. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Automobilske kompanije već neko vrijeme najavljuju da se bliži kraj tradicionalnim automobilima te da će s vremenom benzinci i dizelaši otići u povijest, a zamijenit će ih električna vozila. Proces elektrifikacije, čini se, mogao bi ubrzati rat u Ukrajini i povećanje cijene goriva zbog kojeg bi za sve veći broj ljudi sljedeći automobil mogao imati električni motor.

  Slika nije dostupna Nissan ima genijalan način ponovnog korištenja baterija iz električnih automobila

No odluka o prelasku na automobile s električnim motorima za mnoge ipak neće biti jednostavna jer, osim što su skuplji u odnosu na klasične automobile, veliki problem predstava i baterija, odnosno vrijeme njena punjenja i doseg.

Tehnološke kompanije godinama rade na poboljšanjima baterijske tehnologije s kojom bi riješile taj problem, a iz Nissana su ovaj tjedan objavili kako surađuju s NASA-om na razvoju takvih baterija. Vjeruju kako bi njihove solid-state baterije mogle zamijeniti litij-ionske baterije kakve se danas koriste u električnim automobilima, a osim što će biti lakše i sigurnije, trebale bi omogućiti brže punjene. Također, takve bi baterije trebale biti dvostruko manje od današnjih, dok bi punjenje do punog kapaciteta moglo trajati samo 15-ak minuta.

Za tako nešto, naravno, trebat će godine - Nissan će prvo pokrenuti pilot-tvornicu 2024. godine, dok bi se solid-state baterije u automobilima trebale početi koristiti 2028., prema trenutačnim planovima.

  Slika nije dostupna Europske tvrtke udružile snage i kreću u zajedničku proizvodnju baterija za električna vozila

Plan Nissana i NASA-e jest koristiti tzv. “informatičku platformu izvornog materijala”, odnosno računalnu bazu podataka za testiranje različitih kombinacija kako bi među stotinama tisuća materijala saznali što najbolje funkcionira i time našli učinkovitu zamjenu za sadašnje skupe komponente potrebne za razvoj litij-ionskih baterija.

Nissan, naravno, nije jedina tvrtka koja razvija solid-state baterije - isto su već najavili Toyota, Volkswagen, Ford i General Motors.

Izvor: ABC News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti