Europske tvrtke udružile snage i kreću u zajedničku proizvodnju baterija za električna vozila

Najavljena su i povećanja proizvodnih kapaciteta u postojećim pogonima.

Hina | 23.03.2022. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Francuska automobilska grupa Stellantis, njemački Mercedes-Benz i francuska energetska tvrtka TotalEnergies objavili su u srijedu da u Italiji planiraju zajedno proizvoditi baterije za električne automobile.

U sklopu zajedničkog projekta Automotive Cells Company (ACC) tri kompanije preuredit će Stellantisovu tvornicu u Termoliju na jugu Italije u pogon za proizvodnju baterija, prema memorandumu o razumijevanju, potpisanom s talijanskim vlastima 21. ožujka.

Iz ACC-a nisu objavili više pojedinosti o ulaganju.

Stellantis je već najavio proizvodnju baterija u pogonima u Francuskoj i Njemačkoj, također preko ACC-a, pa bi pogon u Italiji bio njegova treća tvornica baterija u Europi.

Talijanska vlada obavezala se prošlog mjeseca da će za pogon u Termoliju osigurati 369 milijuna eura državne pomoći.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares rekao je da bi ulaganje u talijanski pogon moglo biti slično onima koja su u planu za gigatvornice u Francuskoj i Njemačkoj, procijenjena na oko dvije milijarde eura.

ACC je priopćio da su se tri partnera obvezala povećati njegove proizvodne kapacitete do 2030. na najmanje 120 gigavat sati (GWh) i intenzivirati razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija i modula nove generacije.

Ažurirani plan kapaciteta mobilizirat će više od sedam milijardi eura ulaganja, navodi ACC u priopćenju.

Najavljeno je i znatno povećanje proizvodnih kapaciteta u Francuskoj i Njemačkoj, s prvobitno planirana 24 na 40 gigavat sati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti