Hoćemo li u budućnosti električna vozila puniti za samo nekoliko minuta? Korejski znanstvenici misle da znaju kako

Kvantno punjenje bi ubrzalo punjenje baterije do 200 puta, što bi u konačnici samo vrijeme punjenja skratilo s nekoliko sati, na nekoliko minuta.

Martina Čizmić | 24.03.2022. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kad god je riječ o električnim vozilima i vozilima na fosilna goriva, kao jedna od glavnih "prednosti" klasičnih vozila, navodi se kratko vrijeme punjenja. Točnije, dovoljno je posjetiti benzinsku postaju i u roku od nekoliko minuta vozilo je punog spremnika i spremno za nastavak putovanja. S druge strane, električna vozila zahtjevaju nešto dulje punjenje na punionicama. U prosjeku je potrebno oko 30 minuta za punjenje na punionicama koje podržavaju brzo punjenje, odnosno i do 10 sati ako se puni na punjaču kod kuće.

Električna energija, ilustracija Kad nestane struje u kućanstvima, stvar bi mogli spasiti - električni automobili

No, to bi se moglo promijeniti. Znanstveni rad koji su objavili znanstvenici s južnokorejskog Institute for Basic Science (IBS) navodi kako bi kvantna tehnologija mogla omogućiti punjenje električnih vozila za rekordne tri minute. To bi otprilike izjednačilo "punjenje" električnih i klasičnih vozila te vjerojatno uvelike povećalo privlačnost električnih vozila.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Physical Review Letters, navode kako bi se mogle razviti kvantne baterije koje bi mogle skladištiti i otpuštati energiju "na brz i učinkovit način", oslanjajući se pri tome na kvantne procese kao što je kvantno sprezanje. 

Slika nije dostupna Švedski znanstvenici napravili revolucionaran pomak u proizvodnji baterija: Imaju višestruko duži životni vijek i ekstremno se brzo pune

Kako bi se postigla brzina punjenja baterije u električnom vozilu koja bi bila jednaka brzini punjenja spremnika goriva, sve bi ćelije u bateriji trebalo puniti istovremeno pomoću procesa koji se naziva "globalni protokol punjenja".

Problem je što trenutno dostupne baterije nemaju tu mogućnost, ali bi one koje koriste kvantno punjenje to mogle.

Kako navode znanstvenici, klasično električno vozilo u prosjeku ima bateriju s 200 ćelija. Kvantno punjenje bi, stoga, ubrzalo punjenje baterije do 200 puta, što bi u konačnici samo vrijeme punjenja skratilo s nekoliko sati, na nekoliko minuta.

Znanstvenici ističu i da bi ovakvo, kvantno punjenje, moglo biti korisno i u drugim sferama života, a ne samo za električna vozila. Kao jedno od potencijalnih područja spominju i fuzijske elektrane.

Slika nije dostupna Razvijen novi tip baterije koji bi mogao napraviti revoluciju u autoindustriji

U svakom slučaju, ako se ovaj njihov znanstveni rad realizira u budućnosti, kvantne bi baterije mogle revolucionirati način na koji koristimo i skladištimo električnu energiju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti