Traži 6,8 milijardi dolara: Nevjerojatni zahtjevi Kima Dotcoma

Šest godina nakon što je na Novom Zelandu uhićen Kim Dotcom zbog optužbi za kršenje autorskih prava, on je protiv te zemlje najavio tužbu u kojoj traži skoro 7 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2018. / 18:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je prije šest godina policija upala u vilu "kralja pirata" Kima Dotcoma na Novom Zelandu i uhitila ga, mediji su zaključili kako je to kraj za šefa popularne stranice za razmjenu sadržaja MegaUpload te kako bi većinu života mogao provesti iza rešetaka.

Iako Dotcom sigurno i dalje ne spava mirno jer čeka odluku o izručenju u SAD, gdje je optužen za kršenje autorskih prava i pranje novca, ne samo da je protekle godine proveo na slobodi već je i pokretao nove projekte, zabavljao ljude putem društvenih mreža, a nedavno se i oženio. Ipak, uhićenje, vrijeme provedeno u zatvoru i cijela situacija ostavili su velike posljedice na njega kao osobu, ali i njegovo poslovanje, zbog čega je odlučio tužiti vladu Novog Zelandu i od te zemlje tražiti odštetu.

Problem je, smatra Dotcom, što je on uhićen na temelju nevažećeg naloga za uhićenjem – da bi se poštovao nalog za uhićenjem SAD-a, kazneno djelo za koje ga tereti neka država (konkretno Amerika) mora biti također i kazneno djelo u Novom Zelandu. No kako je nalog za uhićenjem temeljen na zakon o kršenju autorskih prava iz 1994. godine u kojem nema govora o kršenju autorskih prava putem interneta, a SAD-a ga traži upravo zbog tog kaznenog djela, onda nema pravne osnove za izručenje SAD-u ni za njegovo uhićenje.

Zbog tog velikog propusta Novi Zeland sada mora snositi posljedice, smatra Dotcom, a njegovi su odvjetnici izračunali kako su te posljedice teške skoro sedam milijardi dolara. Naime, da nije došlo do gašenja MegaUploada, vrijednost ove i partnerskih kompanija iznosila bi 10 milijardi dolara, smatraju njegovi odvjetnici, a kako je on držao 68 posto kompanije, on bi danas bio bogatiji za 6,8 milijardi dolara i upravo je to cifra koju Kim Dotcom traži od države.

No za njega puno veći problem od novca predstavlja potencijalno izručenje SAD-u te mu niti milijarde dolara ne bi ništa značile ako bi završio u nekom američkom zatvoru gdje bi mogao provesti većinu života – sljedeće saslušanje vezano uz taj slučaj zakazano je za 20. veljače.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti