Tužba teška 600 milijuna dolara: Američka mornarica optužena za piratstvo

Američka mornarica neovlašteno je i bez dogovora o licenciranju koristila softver na velikom broju svojih računala i sada im prijeti velika kazna

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.07.2016. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklih godina američko ministarstvo pravosuđe i FBI 'srušili' su neke od najvećih piratskih stranica – pao je Kim Dotcom i njegov MegaUpload, a nedavno je uhićen osnivač u posljednje vrijeme najpopularnije piratske stranice KickassTorrents. No, prema optužbama jedne njemačke kompanije, čini se kako bi u potrazi za piratima Amerikanci trebali zaviriti i u vlastito dvorište i pokucati na vrata mornarice. Naime, Bitmanagement Software podigao je tužbu protiv američke mornarice od koje traže odštetu od skoro 600 milijuna dolara zbog – piratstva. Ova je kompanija s mornaricom dogovorila licenciranje i korištenje BS Contact Geo softvera na 'limitiranoj i eksperimentalnoj' bazi te su po ugovoru imali pravo instalirati ovaj softver na 38 računala za testiranje i integraciju s drugim mornaričkim sustavima. S obzirom da su u Bitmanagement Softwareu očekivali da će mornarica kupiti veliki broj licenci, uklonili su mehanizam za praćenje i limitiranje korištenja softvera.

Dok su se u mornarici pripremali za kupovinu 'brojnih novih licenci' i dok su trajali pregovori, oni su bez znanja (i pristanka) Bitmanagement Softwarea instalirali njihov program na stotine tisuća računala – za što nikada nisu platili naknadu. U optužnici softverska kompanija tvrdi da se njihov proizvod koristio na najmanje 558 tisuća računala te da je vjerojatno neautorizirano kopiran još više puta. 'Iznimno je zabrinjavajuće što je mornarica duplicirala i koristila komercijalni računalni softver bez prvotnog dogovora oko licenciranja tog softvera', komentirali su za medije iz Bitmanagement Softwarea. U ovoj kompaniji žale što nisu imali drugi izbor nego pokrenuti sudski postupak s kojim žele sačuvati pravo da im se plati za korištenje njihovih proizvoda, no pristali bi i na izvansudsku nagodbu i kompenzaciju.  

Izvor: Fox News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti