U borbu protiv piratstva uključio se i "najpoznatiji pirat na svijetu"

Kim Dotcom se vraća – najavio je novi servis za pohranu podataka i platformu za plaćanje Bitcache koja bi trebala pomoći u borbi protiv piratstva

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.09.2017. / 11:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kima Dotcoma mediji su početkom desetljeća prozvali najpoznatijim piratom na svijetu – ovaj internetski poduzetnik i ljubitelj automobilskih utrka osnovao je MegaUpload, servis koji su ponajviše koristili pirati za pohranu glazbe, videozapisa i drugog sadržaja.

Zahvaljujući MegaUploadu, Dotcom je okrenuo milijune dolara i uživao na svom velikom posjedu u Novom Zelandu, sve dok mu početkom 2012. na vrata nije pokucala (naravno, nije baš pokucala) policija.

Dotcom je neko vrijeme proveo u zatvoru, da bi se na kraju ispostavilo da nalog za njegovo uhićenje nije bio ispravan pa su ga pustili na slobodu i čak mu se ispričali, a on je ubrzo pokrenuo novi servis za razmjenu podataka Mega koji je početkom prošle godine imao više od 35 milijuna registriranih korisnika.

Iako je na slobodi, Kim Dotcom posljednjih je pet godina u velikoj neizvjesnosti jer mu prijeti izručenje SAD-u gdje je tražen zbog kršenja autorskih prava i prijevare, a ako zaista dođe do izručenja, prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna. U iščekivanju odluke o izručenju Dotcom je pokrenuo servis za mikroplaćanje Bitcache, koji korisnicima omogućuje naplaćivanje manje količine novca za svoj sadržaj. Dotcom kaže kako će njegova platforma, koja omogućuje plaćanje i primanje bitcoina, utjecati na smanjenje online-piratstva jer će korisnicima omogućiti plaćanje manjih svota novca za sadržaj koji skidaju.

Ovakvi servisi oslobodit će umjetnike jer će svoj sadržaj fanovima moći direktno prodavati na bilo kojoj platformi, bez potrebe za posrednikom, smatra Dotcom.

Ideja iza Bitcachea jest pretvoriti svaku datoteku koja je uploadana na razne platforme u vlastitu online-trgovinu – osobe koje uploadaju sadržaj (poput glazbe, filmova, slika, računalnih kodova i slično) same će moći odrediti cijenu tog sadržaja. U razgovoru za Fortune, Dotcom je rekao kako korisnici sadržaj mogu uploadati na njegov novi online-servis za pohranu podataka K.im, a ovaj servis će im pomoći u širenju tog sadržaja i na druge servise za pohranu podataka poput npr. Dropboxa, torrent stranica, društvenih mreža itd. Nakon uploada datoteke, korisnici će dobiti poseban kod koji je potrebno ugraditi u sadržaj i koji će omogućiti naplatu tog sadržaja.

Piratstvo se nikada ne može u potpunosti uništiti, no ono što se može napraviti za smanjenje piratstva, smatra Dotcom, jest korisnicima koji imaju novac i koji su spremni platiti sadržaj omogućiti pristup tom sadržaju, a to je tržište vrijedno oko 10 milijardi dolara. Putem Bitcachea korisnici bi mogli anonimno platiti sadržaj i u potpunosti legalno uživati u njemu, bez obzira je li dostupan ili ne u nekoj zemlji.

Ovo je nešto potpuno novo, nešto što još ne postoji i najbolji je način putem kojeg bi se svaki sadržaj mogao individualno naplatiti, rekao je Dotcom za BBC i dodao da, ako pružatelji sadržaja žele imati šansu za uspjeh u svijetu u kojem je danas piratiziranje iznimno jednostavno, trebali bi se okrenuti ovakvom načinu naplate sadržaja.

Cijena, s obzirom da nema posrednika, ne bi trebala biti velika, a naplata putem Bitcachea trebala bi biti brza i jednostavna pa on smatra da bi veliki broj ljudi na ovaj način plaćao sadržaj i svi bi bili u plusu.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti