U budućnosti ćemo baterije puniti laserom?

S udaljenosti veće od četiri metra laser je uspio napuniti bateriju jednako brzo kao i običan USB kabel.

Martina Čizmić | 22.02.2018. / 09:04

Bežično punjenje baterije (Foto: Mark Stone/University of Washington) (Foto: Mark Stone/University of Washington)

Napredak tehnologije omogućio nam je da informacije prenosimo bežično, i to na velike udaljenosti. No kad je u pitanju punjenje baterija na našim uređajima, još uvijek smo osuđeni na žice.

Da, postoje bežični uređaji za punjenje pametnih telefona, ali telefon mora biti u doticaju s tim uređajem, koji je onda opet žicom povezan s električnom utičnicom.

Nikola Tesla još davne 1891. godine demonstrirao je kako je moguće bežično prenositi električnu energiju. No, iako način očito postoji, mi još uvijek koristimo dobre stare žice.

To bi se trebalo promijeniti u budućnosti. Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta u Washingtonu razvila je sustav prijenosa električne energije putem lasera.

Točnije, u laboratorijskim uvijetima pokazali su kako je moguće laserskom zrakom napuniti bateriju koja je bila postavljena na stražnju stranu pametnog telefona.

S udaljenosti veće od četiri metra laser je uspio napuniti bateriju jednako brzo kao i običan USB kabel.

Ekipa iz Washingtona podesila je laser tako da automatski prepoznaje kad je pametni telefon spreman za punjenje, a on laseru šalje signal o svojoj lokaciji.

Koristili smo akustički lokalizacijski sustav kako bismo bili sigurni da odašiljač može detektirati kad je korisnik postavio pametni telefon u prostor za punjenje, istaknuo je Vikram Iyer, jedan od autora studije.

Kako bi cijeli sustav funkcionirao, laserska zraka ne smije biti prekinuta, pa je tim osmislio i "zrake čuvare" koje su vidljive ljudskom oku i koje, ako se u bilo kojem trenutku prekinu, automatski prekidaju i punjenje.

Tim planira napraviti sustav koji bi mogao puniti uređaje na području od 100 kvadratnih centimetara s udaljenosti od 12 metara. To bi značilo da, u budućnosti, ulazite u svoj dom, odlažete pametni telefon na stol ili ormarić, laser ga pronalazi i odmah počinje puniti. Odlično, zar ne?

Iako laser ne omogućava korištenje pametnog telefona tijekom punjenja, barem nas rješava žica i razmišljanja o tome gdje nam je punjač.
 

Izvor: Sveučilište u Washintonu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti