U lov na morske pse pomoću dronova i umjetne inteligencije

Dronovi SharkSpotter trebali bi svoju premijeru imati tijekom sljedećeg mjeseca na najpopularnijim plažama u Australiji

Martina Čizmić | 28.08.2017. / 12:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Napadi morskih pasa u Australiji pravi su problem. Iako ih se tijekom sezone dogodi tek nekoliko, Australci su odlučni u namjeri da ih svedu na najmanju moguću mjeru i svoje obalne vode učine sigurnima za plivače i surfere.

Stoga su se za pomoć okrenuli umjetnoj inteligenciji i dronovima. Točnije, projekt koji je nastao u suradnji Westpaca i Telstre, a podupire ga Little Ripper Gorup i tim znanstvenika s Tehnološkog sveučilišta Sydney. Obuhvaća razvijanje algoritma koji može u stvarnom vremenu analizirati videosnimku, otkriti morske pse i upozoriti plivače.

Proteklih godinu dana profesor Michael Blumenstein i njegovi kolege radili su na prvom svjetskom algoritmu za uočavanje morskih pasa. Prilikom izrade koristili su poznate migracijske rute, zabilježena viđenja morskih pasa i snimke dronova s popularnih autstralskih plaža kako bi "naučili" SharkSpotter da prepozna morske pse ispod površine oceana.

Srce SharkSpottera zapravo je tehnologija koja je poznata kao Deep Learning (duboko učenje), a koja je zapravo jedna od tehnologija strojnog učenja. Tijekom testiranja SharkSpotter je primijetio morskog psa u 90 posto slučajeva, a glavna mu je odlika što može prepoznati i razlučiti morske pse od delfina, kitova i drugih morskih stvorenja.

Dronovi SharkSpotter trebali bi svoju premijeru imati tijekom sljedećeg mjeseca na najpopularnijim plažama u Australiji. Njih 35 pretraživat će obalne vode, a kad uoče morskog psa, lebdjet će iznad njegove lokacije te megafonom upozoravati kupače i surfere. Neki od dronova u sebi čak imaju i pojas za spašavanje koji mogu izbaciti prema plivaču ili surferu koji se nađe u nevolji.

Iako su u Australiji svjesni da su troškovi održavanja i upravljanja dronovima visoki, činjenica da bi se ovom tehnologijom mogli spasiti brojni životi mogla bi prevagnuti. No, o tome će se raspravljati kad SharkSpotter dokaže svoju učinkovitost i uoči morske pse na vrijeme.

 

Izvor: News.com.au

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti