Otkrili su 240 novih varijanti koronavirusa, neke mogu izbjeći i reakciju imuniteta: "Potrebne su agresivne mjere"

Indijske zdravstvene vlasti izvijestile su da je u toj zemlji otkriveno čak 240 mutiranih varijanti koronavirusa te upozoravaju da neke se neke od njih potencijalno lakše prenose te da možda mogu izbjeći i reakciju imuniteta.

Branimir Vorša | 22.02.2021. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkriće velikog broja mutiranih varijanti novog koronavirusa u Indiji vjerojatno je posljedica naglog porasta broja zaraženih u nekoliko provincija te zemlje, izvijestio je NDTV. Član indijskog regionalnog tima za COVID-19 Shahshank Joshi, rekao je za navedenu televiziju da je u Indiji otkriveno oko 240 novih varijanti virusa SARS-CoV-2.

Njegov kolega Randeep Guleria, šef indijskog instituta za medicinske znanosti i član regionalnog tima za COVID-19, upozorio je da neke od varijanti imaju mehanizam za bijeg koji može izazvati ponovnu zarazu ljudi koji su već razvili antitijela na COVID-19, bilo putem cjepiva ili tako da su preboljeli tu bolest.

Guleria međutim naglašava da je cijepljenje i dalje nužno, čak ako ono i ne bi spriječilo ponovnu zarazu jer bi, ako ništa drugo, moglo simptome bolesti učiniti znatno blažima. No cijepljenje samo po sebi nije dovoljno, upozorava Guleria, već su potrebne agresivne mjere testiranja, praćenja kontakata i izoliranja zaraženih.

Joshi pak smatra da je preporučljivo nošenje duplih maski, kao i stvaranje mikrozona za obuzdavanje žarišta.

Guleria i Joshi članovi su COVID tima zaduženog za regiju Maharashtra, koja je u nedjelju izvijestila o 6971 novozaraženoj osobi i 35 smrtnih slučajeva.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti